• hr
  • en
  • de
  • it

Vis će zračnu luku graditi na mjestu savezničke iz 1944.

Uz logističku potporu udruge "Palagruza", a u nazočnosti predstavnika Hrvatske udruge inženjera i tehničara za osiguravanje plovidbe zrakoplova, viškog aerokluba "Cumulus", komiške gradonačelnice Tonke Ivčević i zainteresiranih građana, u komiškoj galeriji "Mardešić" održana je radionica na temu "Revitalizacija aerodroma Vis".
O povijesti i budućnosti viškog aerodroma te o obnovi zračne luke na istome mjestu gdje se u Drugom svjetskom ratu nalazio saveznički aerodrom u Velom polju, govorio je Roman Cvek, član opatijskog aerokluba "Cumulus", istaknuvši prednosti koje bi lokalna zajednica dobila realizacijom tog projekta (veći broj turističkih noćenja, bolja prometna povezanost, promocija otoka itd.).
- Priča o viškom aerodromu iz 1944. godine sasvim sigurno predstavlja jedno slavno razdoblje ovoga otoka, to je priča koju bi svatko volio poslušati i vidjeti to mjesto gdje se branila današnja civilizacija. Od te činjenice i s tom pričom treba krenuti i danas, što u startu jamči da čitav projekt odjekne i bude prepoznat u široj, europskoj, pa i svjetskoj javnosti - rekao je Cvek, koji je, zajedno s tajnicom viškog aerokluba Marinom Bajči, izvijestio nazočne u kojoj je fazi projekt, te istaknuo odličnu suradnju s viškim lokalnim vlastima.

Projekt će se kandidirati prema fondovima EU-a
Za početak izgradilo bi se 1200 dugo i 60 metara široko uzletište, a pronađena je i dokumentacija iz 1992. godine o gradnji zračne luke na Visu. Cvek je ustvrdio kako je dosad najviše vremena utrošeno za ishođenje dokumentacije koja je osnova za daljnje korake prema revitalizaciji, odnosno kandidiranju projekta prema fondovima EU-a.
- U ovom je trenutku vrlo teško reći kad će na Visu osvanuti aerodrom, ali ako se osvrnemo dvije godine unatrag, ovo je sada već puno bliže i izglednije i ja vjerujem kako bi se to u roku od godinu dana moglo i dogoditi - rekao nam je Cvek.
Vinko Šoljan iz aerokluba "Split" na radionici je predstavio jedriličarstvo, jednu od specifičnih i atraktivnih disciplina koja može obogatiti turističku ponudu na otoku. Komižanin Pino Vojković, predsjednik kluba padobranskog jedrenja "Kaleb", govorio je o razvoju paraglajdinga na Visu, a Srđan Čop, dopredsjednik Udruge hrvatskih zrakoplovnih inženjera i moderator radionice, također je podržao projekt i naglasio potrebu zajedničkog nastupa i prepoznavanja ovog projekta od strane svih relevantnih organizacija i udruga kako bi on bio uspješno realiziran.
Tijekom rasprave, viški poljoprivrednik Velimir Mratinić, koji je trenutačno u zakupu "aerodromske" zemlje, podržao je ideju revitalizacije aerodroma Vis te istaknuo kako je spreman raskinuti ogovor o zakupu s Gradom Visom ako mu se omogući zamjensko zemljište.

Tražili izmjenu Županijskog prostornog plana
Podsjetimo, ideja o revitalizaciji aerodroma Vis stara je dvadesetak godina, a prije dvije godine skupina zaljubljenika u letenje i padobranstvo - Jurica Žitko, Pino Vojković i Goran Ratkajec - pokrenula je inicijativu za obnovu aerodroma, upoznavši s time i lokalne vlasti Visa i Komiže, od kojih su dobili snažnu potporu.
U međuvremenu, prije godinu dana, u Hrvatskom domu u Visu održana je javna prezentacija projekta, a viško Gradsko vijeće uputilo je prijedloge za izmjene Županijskog prostornog plana u kojima se, umjesto lokacije Poljica za gradnju zračne luke, predlaže lokacija Velo polje.
Nadalje, krajem prošle godine osnovan je i viški aeroklub "Cumulus" koji je s Gradom Visom potpisao sporazum o suradnji, a projekt obnove viške zračne luke "Cumulus" i Grad Vis nedavno su zajednički kandidirali za dodjelu nepovratnih sredstava prema Ministarstvu turizma RH.
Sudionici radionice su u pratnji svojih domaćina obišli teren u Velom polju gdje se nalazila aerodromska pista iz Drugog svjetskog rata.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr