• hr
  • en
  • de
  • it

Uspješan prvi Europski Charter Forum

Hrvatska podružnica Yacht Pool osiguranja za nautičare je uspjela okupiti doista kvalitetne predavače i popriličan broj poslovnih ljudi koji se bavi charterom u Hrvatskoj na prvom Europskom Charter Forumu koji se održava ovaj vikend u Opatiji.
Tako je na samom početku osobno sam vlasnik Yacht Poola Dr. Friedrich Schöchl predstavio rezultate ispitivanja tržišta u charter branši među Austrijskim i Njemačkim nautičarima. Na tim tržištima je Hrvatska definitivno top destinacija, ali rast dolazaka nautičara u 2014. s tih tržišta neće biti veći od 2%. Kako se na ostalim tržištima predviđa pad prodaje, ukupan broj dolazaka bi trebao u 2014. ostati na istom nivou kao i ove godine. Naši najveći konkurenti su Grčka i Turska.
Nakon zanimljivog izlaganja došlo je na red predavanje Mr. Boška Ercegovca (Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka) o novim propisima pri obavljanju charter djelatnosti. Glavne novosti su da se ukidaju vinjete i odredba za privatna plovila o maksimalnom broju osoba koji se u jednoj sezoni mogu biti na plovilu. Koeficjent od 2,3 od broja osoba za koje je plovilo registrirano bio je ograničavajući za vlasnike plovila ali vrlo efikasan u borbi protiv crnog chartera. Kako ta uredba više ne postoji predviđa se povećana pojava crnog chartera. Međutim, ostaju visoke kazne (500.000 kuna i mogućnost oduzimanja plovila) koje bi trebale destimulirati tu pojavu. Na osnovu tih propisa u prošlosti je oduzeto 27 plovila. Ministarstvo apelira na djelatnike chartera i marina da čim primijete tu pojavu da obavijeste ministarstvo koje će promptno reagirati. U Hrvatskoj je aktivno 847 charter tvrtki.
Nakon ručka na programu je bila porezna problematika u charter biznisu - tema koja je izazvala najviše interesa kod publike. Kako se nitko iz porezne uprave nije došao u Opatiju (a bili su pozvani) temu je otvorio naš poznati porezni savjetnik Mr. Dipl. oecc. Dubravko Kušeta. Predstavio je tri moguća porezna modela koja bi mogla funkcionirati u charter djelatnosti. Obrazložio je razne varijante odnosa između klijenta-agenta -charter kompanija. Uvijek aktualnim temama kako što su račun za agencijsku proviziju, promjena porezne stope, agencijski ugovor, različiti standardi poreznog nadzora po županijama pridodani su i novi pojmovi koje smo dobili nakon ulaska u EU, prijenos porezne obveze, institut samoizdavanja računa...
Neka od pravila još ne reguliraju tržište na pravilan način - pogotovo položaj domaćih i agenata iz EU. Tako npr domaći agenti trebaju platiti 25% PDV na osnovu računa za ag. proviziju dok agenti iz EU izdaju potvrdu „prijenos porezne obveze" koji ih u ovom trenutku ne obavezuje na plaćanje PDVa. Do toga je došlo iz principa EU da se porez treba plaćati u zemlji gdje je usluga izvršena. Prema tome EU agenti bi trebali platiti taj PDV hrvatskoj državi - a nitko ne zna na koji način. Tako da su u ovom trenutku domaći agenti su lošijem položaju u odnosu na agente iz EU.
Također su jučer organizirane i dvije odlične diskusije na osnovu uvjete obavljanja charter djelatnosti i poreznih propisa na mediteranu. Možda će Vas iznenaditi činjenica da je u Grčkoj najpovoljniji vez za charter brod od 45 stopa - 200 eura mjesečno.
Forum danas nastavlja rad također s zanimljivim temama i predavačima- Mr. Jens Müller- Lee(Pricewaterhouse Coopers PwC) - "Reverse Charge"; Mr. Dr. Friedrich Schöchl
"Judicial illusion and legal reality", zanimljive radionice. Forum završava rad u nedjelju prijepodne.
Odličnu organizaciju događaja i izbor predavača treba zahvaliti hrvatskoj podružnici Yacht Poola, direktoru Đek Šuriji, djelatnicima Kristini Mekiš Bernobić i Marijanu Dželaliji.

Slike:

1. Diskusija na temu uvjeta obavljanja charter djelatnosti na mediteranu

2. Diskusija na temu poreznih propisa u charter djelatnosti na mediteranu

3. Mr. Boško Ercegovac (MMPI), Branimir Mađer (HGK), Braslav Karlić (Magazin MORE)

Pripremio: Zoran Pelikan