• hr
  • en
  • de
  • it

Uskrs 2010. - 4.000 gostiju na plovilima

Unazad nekoliko dana pisalo se po medijima koliko je za vrijeme uskršnjih praznika gostiju boravilo u hotelima, kampovima, županijama i sl. Tako se i procjenjuju rezultati uspješnosti u odnosu na prošle sezone.
Nigdje se u tim člancima nisu spominjali rezultati u našoj branši - nautičkom turizmu. Kako su u današnje vrijeme i podaci o broju gostiju u nautičkom sektoru lako dostupni zahvaljujući jedinstvenom sustavu unosa lista posada, potrudio sam se doći do istih i objaviti ih. Za pomoć sam se obratio gospodinu Bošku Ercegovcu iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, koji je i osmislio čitav sistem ažuriranja nautičkih gostiju. Gospodin Ercegovac je objeručke prihvatio moju zamisao te mi spremno i žurno, u sitne noćne sate proslijedio podatke, te mu se ovim putem od sveg srca zahvaljujem.

Evo rezultata:

Broj izdanih prijava dolaska stranih jahti i brodica te izvršenih produljenja

U odnosu na isto razdoblje prošle godine primjetan je porast od 20,24%. Ukupno je izdano 707 prijava u odnosu na isti period lani kada je ta brojka bila 588. Možemo pretpostaviti da je bilo prosječno minimalno 3 osobe po plovilu što stvara podatak od oko 2.121 gostiju na vlastitim plovilima.
Najviše su prijava napravile lučke kapetanije u Puli, Zadri i Rijeci.
Detaljnu statistiku možete vidjeti u PDF dokumentu.

Charter statistika

Naši vrijedni turistički radnici u charter turizmu zabilježili su 341 isplovljavanje plovila i 1.811 gostiju na njima..
Najviše isplovljavanja su zabilježile Marina Kornati (Biograd), Marina Veruda (Pula) i Marina Dalmacija (Sukošan). Detaljnu statistiku možete vidjeti u PDF dokumentu.
Gosti su najviše boravili na brodicama (plovila dužine do 12 m) i jedrilicama dužine preko 12 metara (jahte na jedra).

 

Prevladavali su strani gosti u odnosu na domaće.



Rezultati bi sigurno bili bolji da nas je bolje poslužilo vrijeme koje je, usudio bih se reći, najvažniji element koji utječe na interes gostiju za uskršnjom plovidbom.
I ovaj relativno mali prihod (niskobudžetni termin) razveselit će vlasnike plovila te im pomoći će da bolje pripreme svoja plovila za sezonu ili da npr. plate koncesiju koja se po najavama ove sezone trebala ukinuti ali nije.
Prema nekim charter bazama, rezultat bi bio bolji da je procedura administrativnog prebacivanja brodica u jahte bila olakšana. Naime, neke brodice nisu još preregistrirane u jahte pa nisu mogle biti ponuđene na tržištu.

Ako sada pribrojimo podatke o prijavama dolaska gostiju na vlastitim plovilima (2.121) charter statistici (1.811), dobivamo zavidnu brojku od oko 4.000 gostiju u nautičkom turizmu za vrijeme uskršnjih blagdana.

Lijep uvod u nautičku sezonu.

Još jednom zahvala gospodinu Bošku Ercegovcu iz Uprave za sigurnost plovidbe, zaštitu mora i unutarnjih voda za noćas dostavljenim podatcima, a i zahvala charter tvrtkama koje su mi dostavile svoje statistike (Garant, Ultra, Marina Zadar, MennYacht, Niva, NYA, Tehnomarina Veruda, Nava, Pelsys, Grgić, Nautika Kufner, Noa, Waypoint i dr.)

Uskršnja plovidba Jedriličarkog kluba Samobor 2007.

Autor: Zoran Pelikan