• hr
  • en
  • de
  • it

Uređuju se plaže U Vodicama, na Krapnju, Kapriju i Zablaću

Prije prave kupališne sezone, početkom lipnja, trebalo bi se završiti uređenje zapadne plaže u Vodicama. Kraj zime donio je, kažu u vodičkoj gradskoj upravi, neizbježnu degradaciju postojeće šetnice, pa i jednog dijela plažnog prostora i bilo je potrebno njihovo saniranje i uređenje kako bi Vodice spremne dočekale turističku sezonu.  Nakon rekonstrukcije koja traje još od početka ožujka, goste će dočekati 560 metara nove dužobalne šetnice sa sedam sadržajno i prostorno značajno obogaćenih plaža.
To su tek početni radovi koji će se nastaviti realizacijom projekta Uređenja obalnog pojasa Vodice-Srima-otok Prvić, za koji je Grad Vodice dobio poticajna sredstva Ministarstva turizma. Njihovom će se realizacijom osigurati trajna čistoća mora kojom se bitno unapređuje kvaliteta plaža. Projektom je planirano hidrodinamičko modeliranje čitavog obalnog pojasa te istraživanje mogućnosti oblikovanja stabilnih plaža.

U prvoj će se fazi istražiti 16 lokacija na području obalnog pojasa od Vodica do Srime, a na otoku Prviću četiri lokacije. Cijeli će se projekt odraditi prema metodologiji primjerenoj za aplikaciju na neki od europskih fondova. Njegovom relizacijom Grad Vodice će ostvariti podizanje kvalitete svoje obale, njezino korištenje na racionalnoj i održivoj ekološki prihvatljivoj osnovi.

Osim vodičkih, nastavljaju se uređivati i šibenske plaže i obala. Gradonačelnik dr. Ante Županović, naime, potpisao je ugovore s izvođačima radova za tri projekta sanacija na otocima Krapnju i Kapriju te u Zablaću.

Tvrtka „Spuga" izvođač je radova na izradi obalnog zida i platoa na otoku Krapnju. Vrijednost radova je oko 114 tisuća kuna, a izvođač je ugovorno obvezan da posao završi u roku od 30 dana od potpisa ugovora.

Uređenje šetnice u sjevernoj uvali na otoku Kapriju vrijedno 109 tisuća kuna povjereno je, pak, tvrtki FILIPS koja će ih okončati također za 30 dana.

Isti izvođač uredit će i prometnicu i obalni zid uz plažu u Zablaću. Vrijednost radova je oko 126 tisuća kuna, a oni će biti okončani najbrže, za 12 dana.

 Izvor: www.slobodnadalmacija.hr