• hr
  • en
  • de
  • it

Umažani će u nedjelju veslati u Veneciji na Regati Storici

UMAG - Već šest godina ekipa veslača iz Umaga u organizaciji umaške Zajednice Talijana 'Fulvio Tomizza', Zajednice Talijana Savudrija, Muzeja Grada Umaga, a uz financijsku pomoć Grada Umaga i TZ Umag, sudjeluje na velikoj kulturno-povijesnoj manifestaciji u Veneciji, s više od 700 godina tradicije, čuvenoj Regati Storici koja se održava u kanalu Grande prve nedjelje u mjesecu rujnu.
Na prigodnoj organiziranoj konferenciji za novinare, dogradonačelnica Floriana Bassanese Radin, v.d. ravnateljica umaškog Muzeja Biljana Bojić i član ekipe veslača Silvano Pelizzon, predstavili su ovogodišnji nastup Umažana na povijesnoj regati u Veneciji, prema riječima Biljane Bojić najznačajnije venecijanske fešte koja je opstala tijekom sedam stoljeća.
Ekipu veslača iz Umaga činit će osam veslača koji će stojeći, što je posebnost Regate Storice kako u natjecateljskom dijelu tako i u svečanom 'mimoveslanju' kanalom Grande, veslati u dužini od oko 2.000 metara.
Ekipa veslača iz Umaga prvi puta je u Veneciji u svečanoj povorci nastupila 2001. godine i jedina je ekipa izvan lagune Venecije. Umažani su prvi puta na svečanoj regati nastupili na poziv iz Venecije.
Povezanost Umaga i Venecije, prema legendi je započela 828. godine. Mleci su te godine, prema riječima Biljane Bojić, prevozili relikvije Sv. Marka iz Aleksandrije u Veneciju. Velika nevera primorala je 'prijevoznike' da se brod sa svetim teretom skloni u Umag pa je, prema predaji, Umag dobio od Venecije pravo prikaza venecijanskog lava na svojem gradskom grbu.
U ekipi koja će prisustvovati u ovogodišnjoj povijesnoj regati kanalom Grande i veslati na barci tipa 'bisona', dužine 11,30 metara a širine 1,20 metara nalazit će se Silvano Pelizzon, Ottavio Visintin, Renzo Turcovic, Daniele Turcovic, Maurizio Ossich, Dario Dobrović, Danilo Latin, Matteo Soldatić, Kristian Petretić, Alessandro Pelizzon, Branka Milošević i Barbara Crnbori.

Izvor: http://ipress.rtl.hr