• hr
  • en
  • de
  • it

Ukrajinci i Rusi bježe od rata, kupuju vile na moru

Dok se Ukrajinom rasplamsavaju sukobi koji nakon ruske intervencije na Krimu prijete otvorenim ratom i podjelom države na zapadni, proeuruposki i istočni, proruski dio, oni s viškom novca u Ukrajini, ali i Rusiji kao da užurbano traže mogućnost da dio kapitala, vjerojatno kako bi ga očuvali pred sve neizvjesnijom budućnosti, plasiraju u kupnju luksuznih nekretnina. Riječka agencija za kupoprodaju nekretnina "Dogma", potvrdio nam je njen vlasnik Branko Papeš, ovih je dana kontaktirana od strane jedne inozemne agencije u prometu nekretninama koja posluje na području čitave Rusije i Ukrajine.
- Upit je vezan za pojačanu potražnju njihovih klijenata za nekretninama na Jadranu. Klijenti iz Ukrajine i Rusije intenzivno su zainteresirani za našu rivijeru, prvenstveno opatijsko područje, ali i čitav Kvarner sa otocima.
Naglasak stavljaju upravo na vile, samostojeće obiteljske kuće, čim bliže moru ili s pogledom na more, poželjan je i bazen. Stanovi su im također interesantni, međutim moraju biti veće kvadrature, i to u manjim novim zgradama. U obzir dolaze i veći stanovi u starim austro-ugarskim vilama. Iznosi novca koje su ruski i ukrajinski kupci spremni izdvojiti za kupnju luksuznih nekretnina na obalnom području Primorsko-goranske županije kreću se u rasponu od 500 tisuća eura pa do nekoliko milijuna eura. Prioritet naravno imaju nekretnine koje se nalaze prvi red do mora, kaže Papeš.
- Ulagači se, preko rusko-ukrajinske agencije za kupoprodaju, također raspituju za tehničke informacije vezane za našu regiju, škole, vrtiće, infrastrukturu, dobivanje prebivališta i slično. Po svemu sudeći, ne radi se samo o kupcima vila za odmor i povremeni boravak, već se među njima iskazuje i interes za doseljavanje na ovo područje, kaže Papeš.
Klijenti pripadaju srednjem sloju bogataša, a najimućniji ipak preferiraju oduvijek popularnu Azurnu obalu.

Izvor: www.glasistre.hr