• hr
  • en
  • de
  • it

Ukidaju li se turističke zajednice koje se ne mogu same financirati?

Reorganizacijom sustava turističkih zajednica koja će se provesti tijekom iduće godine vrlo vjerojatno će se ukinuti čak trećina lokalnih turističkih zajednica, odnosno 107 TZ-ova od ukupno 301, zbog toga što njihov prihod manji od 200 tisuća kuna ne može pokriti ni hladni pogon. Radi se o predviđanjima izmjena Zakona o sustavu turističkih zajednica čiji bi prijedlog trebao biti gotov u prosincu. Naime, stajat će da turistička zajednica mora biti financijski samoodrživa, otkrio je pomoćnik ministra turizma Davor Ižaković, predstavljajući program reorganizacije turističkih zajednica i razvoja destinacijskog menadžmenta.
TZO Lumbarda je protiv odluke o ukidanju TZ-ova i pretvaranja istih u turističko informativne centre.
TZO Lumbarda ne bi trebala biti ugrožena jer je samoodrživa i iznad onih 200.000 kn, ali meni osobno se čini da je bit čitave priče u drugačijoj preraspodjeli novaca od boravišne pristojbe, gdje bi onda TZ-ovi ostali bez 65%, a vrh bi dobivao više - mišljenje je Ante Šestanovića, direktora turističkog ureda Lumbarda.
Prijedlog novog Zakona o turističkim zajednicama još nije donesen, pa nije izvjesno što će se dogoditi, ali financijski pokazatelj ne može biti jedini relevantan za odluku koje TZ će se ukinuti. Relevantan primjer je TZO Lastovo.
Naša TZO je na margini tih dvjesto tisuća kuna. Koju godinu budemo preko, a ovu ćemo biti ispod. Jedina smo zajednica na otoku i što bi to značilo, da jedan udaljeni otok kao što je Lastovo neće imati Turističku zajednicu? - pita se Iva Frlan direktorica TZO Latovo i nastavlja - Pa gdje će naši iznajmljivači prijavljivati goste? Gdje će gosti dobiti informacije ljeti, a i zimi kad planiraju ljetovanje za sljedeću godinu? Po meni bi bolje bilo da nama "malima" ostave cijeli bruto iznos od boravišne pristojbe, tako bi se lakše financirali i da zadaće Turističkih zajednica ne budu iste onima s pet milijuna kuna prihoda i nama malima. U svakom slučaju ukidanje zajednica nije rješenje, ali reorganizacija je sigurno potrebna - rekla je Frlan u telefonskom razgovoru.
Točni kriteriji izmjena još uvijek nisu definirani. - TZO Smokvica je prema veličini prihoda najmanja TZ na otoku Korčuli koja je imala prihode od boravišne pristojbe i članarine manje od dvjesto tisuća kuna. U proteklih 5 godina prihodi su porasli 30 posto, a broj noćenja 50 posto. U 2012. godini ovi prihodi su prešli spomenuti iznos, a u tekućoj 2013. ostvaren je porast noćenja od 18 posto, te 10 posto više prihoda od prošlogodišnjih. Osim spomenutih prihoda, proračun TZO Smokvica čine još dodatnih 25-30 posto prihoda iz različitih natječaja putem kojih smo uspjeli provesti pojedine projekte od važnosti za turizam na našem području. U uvjetima malih proračuna i veći se poslovi odrađuju minimaliziranjem troškova i većim angažmanom zaposlenih kako bi se ostvarile zadaće TZ-a. Većinu promotivnih aktivnosti TZO Smokvica već nekoliko godina provodi na razini klastera u suradnji sa ostalim TZ-ima na otoku Korčuli, kao i u suradnji sa TZ Lastovo. Na ovaj način značajno smanjujemo troškove i povećavamo promociju destinacija. Smatramo da je od veličine prihoda puno važniji rad TZ-a, te da bi prije donošenja odluka svakako trebalo izvršiti analizu prihoda i aktivnosti koje pojedina turistička zajednica radi.
Izmjene u Zakonu bi prije svega trebale biti usmjerene na preraspodjelu zadaća TZ-a, a ne ukidanje. Pojedine zadaće TZ-a se mogu uspješno realizirati jedino na lokalnoj razini, dok su recimo promotivne aktivnosti puno efektivnije kad se obavljaju na razini klastera, a zatim na županijskoj i nacionalnoj razini - izložila je direktorica TZO Smokvica Martina Marelić.
Turističke zajednice nastale su s ciljem da budu interesne organizacije svih subjekata čije su djelatnosti povezane s ugostiteljstvom, turizmom i s tim djelatnostima povezane djelatnosti. Važeći Zakon o TZ donio je Sabor Republike Hrvatske na svojim sjednicama od 29. svibnja 1991. i sigurno se treba mijenjati. Svi direktori današnjih TZ će sa zanimanjem pratiti razvoj situacije.

Izvor: www.dubrovacki.hr