• hr
  • en
  • de
  • it

U Zadar stigla 70.840 eura vrijedna oprema za intervencije kod onečišćenja mora

U sklopu projekta HAZADR - Jačanje kapaciteta za zajedničko djelovanje kod iznenadnih onečišćenja Jadranskog mora naftom, opasnim i štetnim tvarima jučer je u Zadar stigla oprema za intervencije kod iznenadnih onečišćenja mora. Zadarska županija, kao jedan od partnera projekta, nabavila je skimmer za prikupljanje ulja s morske površine u lučkom i priobalnom području s odgovarajućim uređajem za napajanje, prijenosnom pumpom i cijevima, skimmer za plitke vode, 500 metara zaštitnih plivajućih brana za upotrebu u lukama i priobalnim vodama, sve u vrijednosti od 70.840,00 eura.
- Opremu će koristiti tvrtka Ciklon d.o.o. koja je ovlaštena za provedbu Plana intervencija kod iznenadnih onečišćenja mora Republike Hrvatske, odnosno Plana intervencije kod iznenadnih onečišćenja mora Zadarske županije. Koristit će se za čišćenje Jadranskog mora u slučaju sudara brodova, brodoloma i izlijevanja naftnih i štetnih tvari u more. U Zadarskoj županiji nalazi se 22 posto hrvatskog mora i priobalja, stoga je više nego jasno koliko je značajan naš interes u očuvanju istog. Mi imamo operativni plan djelovanja kod iznenadnih onečišćenja mora. Kad obujam onečišćenja pređe naš plan, primjenjuje se državni plan. Međutim, nedostajala nam je ta prekogranična suradnja pa smo prije dvije godine aplicirali u sklopu projekta HAZADR, rekao je županijski pročelnik za zaštitu okoliša Olivio Meštrović.
U Projekt je uključeno ukupno 13 partnera. Glavni partner je Regija Puglia - Služba za civilnu zaštitu. Ostali partneri su: dvije regije s područja Italije, uz Zadarsku su još tri županije: Primorsko-goranska, Splitsko-dalmatinska i Istarska, pet instituta iz Italije, Slovenije, Hrvatske i Crne Gore te Ministarstvo iz Albanije. Ukupna vrijednost projekta je 3.291.127,99 eura, a Zadarskoj županiji je alocirano 284.930,00 eura (od čega je 85 posto sufinancirano sredstvima EU, a 15 posto sredstvima Zadarske županije. Navedena oprema za intervencije nabavljena je od tvrtke La Fornitrice srl, ovlaštenog dobavljača za Vikomu, specijaliziranu opremu za intervencije kod iznenadnih onečišćenja mora i obale. Edukacija za korisnike opreme bit će održana 24. i 25. veljače 2015. u skladištu INE u luci Gaženica.

Izvor: www.zadarskilist.hr