• hr
  • en
  • de
  • it

U tri dana u Dubrovnik uplovilo 11 kruzera s 22.422 turista

Tijekom protekla tri dana u Dubrovnik je uplovilo jedanaest kruzera kojima su u Grad, na proputovanju Sredozemljem, doputovala čak 22.422 putnika. Unatoč tome što je glavna sezona već odavno završila, dubrovačke su ulice i dalje pune turista, a znatan broj njih čine upravo posjetitelji s "plovećih hotela", kojima su samo u nedjelju trima brodovima - "Costom Fortunom", "Athenom" i "Rotterdamom" - doputovala čak 4622 putnika.
Gradske su ulice već u petak vrvjele šetačima dok su se tijekom tog dana smjenjivali kruzeri "MSC Magnifica", "Costa Victoria", "Boudicca" i "Grand Princess" s ukupno 8600 putnika, a živost se nastavila i u subotu uplovljenjima "Zenitha", "MSC Musica", "Nieuw Amsterdama" i "Coste Serene", kojima je pristiglo čak 9200 posjetitelja.
- Srijeda, petak i subota najprometniji su dani, kada kruzerima u Dubrovnik doplovi i desetak tisuća putnika dnevno.
Ovo je dobro vrijeme za kruzere jer je puno manje drugih turista nego u špici sezone, kad se stvaraju goleme gužve. Slično će biti sve do polovine prosinca, kad će u Dubrovnik doploviti zadnji ovogodišnji kruzer - kaže koordinator Lučke uprave Dubrovnik Ivo Pavlović.

Da je Dubrovnik kruzerima sve omiljenije odredište, svjedoči i sve veći promet putnika, na što ne utječe samo sve dulja sezona uplovljavanja i broj brodova koji pristaju u gruškoj luci te na sidrištu između Lokruma i grada, nego i sve veći kapacitet plovila, među kojima je znatan broj novogradnji.
Dok u ljetnim mjesecima Dubrovčani često negoduju zbog prevelikih gužvi, koju dodatno povećavaju gosti s kruzera, u posezoni, kad je u Gradu znatno manji broj gostiju u hotelskom i privatnom smještaju, njihov ih dolazak puno više raduje.
Brojnošću posjetitelja s brodova tzv. bijele flote posebno su ove jeseni zadovoljni dubrovački trgovci, taksisti, turistički vodiči te ugostitelji, među kojima nerijetki već razmišljaju o tome da, za razliku od proteklih sezona kad su ključ u brave svojih lokala uobičajeno stavljali početkom studenog, ovaj put to odgode za kasnije.
Nakon što posljednji ovogodišnji kruzer polovinom prosinca isplovi iz dubrovačkog akvatorija, Grad će sljedećih nekoliko mjeseci posjećivati tek nekoliko manjih brodova, poput "Athene" i "Artemis", do ožujka sljedeće godine, kad već počinje nova sezona uplovljavanja kruzera, a koja bi, prema najavama, mogla biti iznimno uspješna.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr