• hr
  • en
  • de
  • it

U splitskom škveru porinut brod koji nosi 14 tisuća tona

U "Brodosplitu" je jučer porinuta novogradnja 473, odnosno brod za posebno teške terete koje škverani grade za čuveni nizozemski "Jumbo Shipping".
- Porinućem ovog broda kakav se još nije gradio na hrvatskim navozima Brodosplit, pokazuje kako je u stanju graditi tehnički najzahtjevnije brodove. DIV Grupa, kao novi vlasnik splitskog škvera odlučna je nastaviti tradiciju svjetski poznate i priznate brodogradnje, ali u okviru održivog poslovanja.
Svjesni smo svih izazova koji stoje stoje ispred nas, ali smo odlučni i sigurno da ćemo uspjeti u restrukturiranju škvera, da ćemo ugovarati poslove iz brodograđevne i vanbrodograđevne industrije koji će Brodosplit donijeti bolju, prosperitetniju i sretniju budućnost - kazao je Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita.
Michael Kahn, prvi čovjek naručitelja, nizozemske tvrtke Jumbo Shipping, izrazio je oduševljenje profesionalizmom radnika i menadžmenta splitskog škvera.
Diplomirani inženjer strojarstva, 40-godišnji Dalibor Vukičević voditelj je projekta izgradnje "heavy liftera" na "Brodosplitovim" navozima.
Prvi ugovoreni brod bit će najveći i u floti nizozemskog brodara, a dug je 152,6 metara, s maksimalnom nosivošću od 14 tisuća tona. Posebnosti broda, ističe Vukičević, nisu u dimenzijama broda, nego u tehničkim karakteristikama koje su škverski radnici morali ostvariti prema tehničkoj dokumentaciji nizozemskog vlasnika.
- Ovi brodovi su kao švicarski satovi. Sve mora biti savršeno "naštimano" i pravi su primjer vrhunskog "ručnog rada" našeg brodogradilišta. Najzahtjevniji dio izgradnje trupskog dijela broda je njegov skladišni prostor koji zatvara nekoliko desetaka poklopaca. Poklopci su unificirani i mogu se postavljati na bilo kojoj poziciji skladišnog prostora, što naglašava potrebu izuzetne dimenzionalne točnosti.
Slikovito rečeno, kao kod slaganja lego-kockica, mogu se slagati skladišni poklopci. Upravo zbog ovih osobina, "Brodosplit" je prvi put izgradio brod čije su tolerancije u području skladišnog prostora unutar samo dva milimetra. Osim posebnog postupka varenja čelika pojačane čvrstoće, privodimo završetku i sustav balansiranja broda koji je građen prema projektnim rješenjima „Jumbo Shippinga".
Dakle, to je poseban sustav balastiranja broda prilikom ukrcaja tereta, a uz pomoć posebnih pumpi koje prilagođavaju nagib broda po potrebama ukrcaja tereta. Sve su tehničke novitade koje ni jedno domaće brodogradilište nikada nije dosad radilo - pojašnjava inženjer Vukičević, ponosan na novu škversku prinovu koja će danas prvi put zaploviti.
- Brod je opremljen i uglavnom obojen na navozu, te je u visokom stupnju završenosti. Nakon porinuća slijedi manje bojenje, postavljanje strujnih kabela, ispitivanje opreme i puštanje u rad svih sustava na brodu. Bit će to zanimljiv i složen postupak koji se dokazuje na probnoj vožnji. Nakon što uštimamo rad svih sustava i opreme do savršenstva, slijedi preuzimanje broda od strane nizozemskog brodara. Ovo je za splitsko brodogradilište sjajna referencija u niši specijaliziranih brodova sukladnih "off shore" kriterijima i temelj orijentacije prema "off shore" projektima. Dobro nam ide - optimističan je inženjer Vukičević.

Prvo ovogodišnje porinuće
Splitski "heavy lifteri", brodovi koji se uglavnom koriste za postavljanje teške i vrlo skupe opreme za podmorske naftne bušotine, imat će i dvije dizalice nizozemskog proizvođača "Huisman". Kako je svaka od 1500 tona nosivosti, bit će to "heavy lifter" najveće nosivosti na svijetu.
Osim hrpe opreme koju će brod imati, njegova je posebnost i u klasi koju će nositi. Naime, prema "Lloyd" registru imat će klasu leda 1A super. To znači da će biti sposoban lomiti led do debljine jednog metra bez podrške ledolomca. Porinuće "heavy liftera", inače, prvo je ovogodišnje porinuće jednog broda u "Brodosplitu". 

Malo o ‘heavy lifterima'...
• Dva nova broda sa škverskih navoza bit će duga 152,6 metara, s nosivošću od 14 tisuća tona, dok će maksimalnu brzinu od 17 čvorova razvijati uz pomoć dva moćna motora snage po 4500 kW
• Na svakom od njih bit će i dvije dizalice nizozemskog proizvođača ‘Huisman'. Svaka ima nosivost od 1500 tona
• ‘Heavy lifteri' će prema ‘Lloyd' registru imati klasu leda ‘1A super'. To znači da će biti sposoban lomiti led do debljine jednog metra bez podrške ledolomca.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr