• hr
  • en
  • de
  • it

U portu još 150 vezova za jahte i hidroavione!

Izmjene i dopune županijskog Prostornog plana predviđaju bitna povećanja plovnog prometa u zapadnom dijelu Gradske luke. Naime, taj dio luke koji je u nadležnosti Grada dobiva 150 novih vezova za jahte od Županije i pristanište za hidroavione.
Podsjetimo, oko vezova za velike jahte traje svojevrsni lagani rat između gradonačelnika Željka Keruma i ACI-jeve marine. Naime, Kerum nije krio nezadovoljstvo namjerom ACI-ja da proširi svoje privezište, jer bi to ograničilo kapacitete za pristup jahtama ispred njegova hotela "Marjan".
Iako nam je savjetnik županijskog Zavoda za prostorno planiranje Petar Matković rekao kako izmjenama Prostornog plana Županije nije određeno kome će vezovi za jahte pripasti, iz njegova odgovora na pitanje što je sa zahtjevom za proširenje ACI-jevih kapaciteta dalo bi se zaključiti da ACI u Gradskoj luci nije u prednosti.

- Mislim da je ACI gotov što se toga tiče. Međutim, mi se time ne bavimo, odredili smo moguće kapacitete za luku, a detaljniji planovi će na osnovi stručnih podloga definirati razgraničenja. Može zvučati smiješno da Županija ne zna koliko će vezova pripasti ACI-ju, koliko Kerumu, a koliko Matejušci, ali bilo bi neozbiljno da određujemo sad kad nema stručne podloge - tvrdi Matković.
Međutim, kako doznajemo od Gracije Krainer, direktorice korporativnih komunikacija ACI-ja, od Lučke kapetanije ACI nije dobio suglasnost za planirano proširenje lukobrana od 73,8 metara, zbog sigurnosti plovidbe. U kolovozu prošle godine odbijen im je i zahtjev za lokacijskom dozvolom. ACI je neovisno o tomu u veljači podnio zahtjev Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture za izmjenu ukupne površine akvatorija, jer tvrde kako se u međuvremenu promijenila veličina jahti, ali još nisu dobili očitovanje.
Kako sada stvari stoje, Grad bi nakon usvajanja županijskog plana, kroz izmjene Generalnog urbanističkog plana, mogao nove vezove za jahte preusmjeriti na zapadnu obalu Gradske luke, gdje su već postavljene kolone.
Koliko će biti vezova ispred hotela "Marjan", trenutačno ne znaju ili ne žele otkriti u Banovini. Neno Mikulandra, glavni projektant zapadne obale, uputio nas je na Alexa Kvarantana, ravnatelja gradske tvrtke "Splitska obala", koji vodi dogovore sa Županijom. No, njegova tajnica nam je prenijela kako je Kvarantan iz SAD-a poručio da još nije sigurno koliko će vezova biti na novoizgrađenoj zapadnoj obali.
Izrađivači izmjena i dopuna županijskog plana u Gradskoj luci predvidjeli su i aerodrom na vodi. Ovu vrstu prometa koji će povećati gužvu u akvatoriju poduprla je i sama Anka Mrak-Taritaš, ministrica graditeljstva i prostornog uređenja, koja je predložila da se umjesto aerodrom koristi naziv pristanište.
- U dopisu od 9. studenog, koji potpisuje ministrica, stoji da hidroavionska pristaništa, za razliku od aerodroma na vodi, ne moraju biti planirana dokumentima prostornog uređenja, nego se lociraju unutar luka otvorenih za javni promet, vodeći računa o mogućnosti njihova smještaja s obzirom na postojeće i planirane građevine unutar lučkog prostora.
U Ministarstvu smatraju da avion kad sleti i ulazi u Gradsku luku jest plovilo i da ima karakteristike kao druga plovila. Ja baš to sve ne mogu ni razumjeti, ali oni tako kažu. Na osnovi ovog očitovanja Ministarstva taj termin aerodrom na vodi preoblikovat ćemo u hidroavionska pristaništa - tvrdi Matković.

Blaževski: Avioni bi mogli ugroziti kruzere
Ni Milan Blaževski, novi ravnatelj Lučke uprave, koji je na čelo te ustanove, odnosno produžene ruke Ministarstva pomorstva, došao iz kvote SDP-a, nije oduševljen hidroavionima u luci.
- Zapadni dio Gradske luke nije pod ingerencijom države, nego Grada. Ali, možemo sugerirati Lučkoj kapetaniji, kada bude razmatrala zahtjev za odobrenjem koncesije za hidroavione, da postoji opasnost ugrožavanja sigurnosti kruzerskog prometa - tvrdi ravnatelj Blaževski, koji smatra kako se za hidroavione može pronaći i neka druga lokacija.

Kapetan Matošić: Može Mrčić crtati što hoće...
Lučki kapetan Boris Matošić nije oduševljen povećanjem prometa kakav predviđaju u Županiji.
- Benzinska crpka je proradila pa će katamarani, ostali Kriljani sa svojom flotom i jahte ići na zapadnu obalu po gorivo. Da ne spominjem i kruzere koji su duži od 250 metara, pa se ne mogu vezati u luci, nego svojim plovilima od Graše prevoze putnike. Tako da će na zapadnoj strani biti pomorski promet samo takav. Planiraju se i privezi za velike jahte. I još hidroavioni! Niko Mrčić i njegovi u Županiji mogu crtati što hoće, ali mene nitko nije došao ništa pitati. Niti su ti koji bi htjeli hidroavione ikad došli da se dogovorimo, a kasnije će doći tražiti uvjete. Ono što ćemo im napisati ovisit će o ukupnim uvjetima u Gradskoj luci - kazao nam je kapetan Matošić.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr