• hr
  • en
  • de
  • it

Tanker Gaj gorivom bi opskrbljivao mobilne pumpe na otocima

Na svaki otok gdje postoji interes lokalne zajednice postavili bismo mobilni tank manjeg kapaciteta. Ti tankovi bili bi postavljeni na način da se omogući pristup s mora našem mini tankeru koji bi nadopunjavao tankove po potrebi. Mi ne tražimo subvencije, ni da nam se nešto da besplatno, sve troškove smo spremni sami financirati, ističe Brala.

Dok su otočani, da bi došli do goriva, prisiljeni izigravati krijumčare, tvrtka Brala Trade d.o.o. već nekoliko godina u nastojanju da riješi problem opskrbe otoka naftnim derivatima bezuspješno ide od institucije do institucije. Dok predstavnici hrvatskih ministarstava obilaze Estoniju kako bi preslikali baltička rješenja za modifikaciju putničkih trajekata, moja tvrtka već godinama ima spremno rješenje. No uvijek nailazi na zatvorena vrata, govori vlasnik tvrtke Roko Brala.
Naime, Brala Trade d.o.o. posjeduje minitanker "Gaj" kapaciteta 200 kubičnih metara podijeljenog u četiri različita tanka, što znači da ima mogućnost prijevoza četiri tipa naftnih derivata istovremeno. Tanker, napominje Brala, ima sva potrebna odobrenja Hrvatskog registra brodova za prijevoz naftnih derivata kao i minimalne tehničke uvjete kao pokretna benzinska postaja.

- Naše rješenje je vrlo jednostavno - na svaki otok gdje postoji interes lokalne zajednice postavili bismo mobilni tank manjeg kapaciteta. Ti tankovi bi bili postavljeni na način da se omogući pristup s mora našem mini tankeru koji bi nadopunjavao tankove po potrebi. Mi ne tražimo subvencije, ne tražimo da nam se nešto da besplatno, sve troškove smo spremni sami financirati. Svoj interes vidimo prije svega u tome da bi se iz tih istih mobilnih tankova mogla vršiti opskrba brodova i jahti. Pogotovo u turističkoj sezoni. Na taj način otočani bi dobili cjelogodišnju opskrbu naftnim derivatima na otoku i proširenje ponude u nautičkom turizmu, navodi Brala koji bi gorivo na otocima prodavao po 10 posto većoj cijeni od one koja je na kopnu.

- Sad, kad gorivo kupuju od mjesnih dobavljača, gorivo je 20 posto skuplje nego na kopnu. A i primjerice u Zaglavu, gdje je 'normalna' benzinska crpka, gorivo se prodaje po kunu, kunu i pol većoj cijeni nego na kopnu, rekao je Brala.
Kako nas uvjerava naš sugovornik, brod "Gaj" je tanker koji ima svu opremu za zaštitu od požara i posadu obučenu za rukovanje gorivom.

- Godinama se zadarskim akvatorijem prevozi gorivo i to u daleko većim količinama i bez incidenta, a također na gotovo svakom gradilištu udaljenom od benzinskih postaja koriste mobilni tankovi, također bez incidenta. Godinama i mi nadležnima u Gradu i Županiji šaljemo dopise, ali kao da nikoga nije briga. I dok niti jedan propis ne zabranjuje transport naftnih derivata morem, mi za institucije koje bi nam mogle pomoći, kao da ne postojimo. A samo tražimo da nas se primi i sasluša. Već smo razgovarali s predstavnicima mjesnih odbora na zadarskim otocima i svi su veoma zainteresirani za naše rješenje, govori Brala koji se prije mjesec i pol dana obratio gradskom pročelniku za poljoprivredu i razvitak otoka Ivici Katiću.
- Rekao je da će me pozvati kad bude mogao, ali mi se do sada nije javio. Mislim da bi se moglo učiniti puno toga, samo nema volje. Tu bi svoju ulogu trebao odigrati i gradonačelnik Zadra, napominje Brala.

On podsjeća i da je sama Zadarska županija i svom Prostornom planu definirala potrebu za tankerom za opskrbu otoka naftnim derivatima.
Pročelnik Ivica Katić potvrdio nam je da ga je Roko Brala kontaktirao pred otprilike mjesec i pol dana.

- Najprije treba doći do sastanka u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture i da se sa svim relevantnim subjektima dođe do rješenja koje je za otočane najbolje i najjednostavnije. Po onome što sam kroz dosadašnje kontakte s njima mogao zaključiti, najbolje rješenje je da oni sami nose gorivo i to postojećim putničkim linijama, brodovima prilagođenima za istovremeni prijevoz putnika i opasnih tvari, rekao je Katić koji napominje da je već čuo za prijedloge o postavljanju kontejnerskih mobilnih pumpi na otocima, ali da je postavljanje takvih pumpi reguliranih kompliciranim propisima i zakonima.

- Prema saznanjima koje ja imam, ne samo Roko Brala, već nitko u Hrvatskoj u ovom trenutku ne udovoljava svim tim propisima. No zašto ne razmotriti i Bralin prijedlog. Evo, ja se obvezujem da ću, čim se riješi u ovom trenutku gorući problem broj jedan na otocima, nazvati Roka Bralu i vidjeti što to on nudi, rekao je pročelnik Katić koji je obećao da će Bralin prijedlog spomenuti i na najavljenom sastanku na temu dovođenja goriva na otoke u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture.

Izvor: www.ezadar.hr