• hr
  • en
  • de
  • it

Šundov: Otvaranje zapadne obale u ožujku, za kašnjenje je kriv ‘Konstruktor’

Pomalo se nazire kraj rekonstrukcije i uređenja zapadne obale. Kao radni datum svečanog otvaranja nove gradske šetnice uz more, dogradonačelnik Jure Šundov istaknuo je 23. ožujka, dakle, za nešto više od mjesec dana.
- Taj datum je planiran, ako prethodno sve bude u redu po pitanju tehničkog pregleda i izdavanja uporabne dozvole. Prije nekoliko dana sam osobno s inženjerima i nadzornicima obišao gradilište i uvjerio se kako se cijela priča bliži kraju. Dovršavaju se ova tri ugostiteljska objekta, rade im se nadstrešnice i montiraju staklene i aluminijske stijenke. Dovršava se kanal za oborinsku odvodnju, kao i uređenje hortikulture, u sklopu koje će biti i automatski sustav navodnjavanja. Ostalo je još vrlo malo površine za popločavanje, a stigli su i kameni poklopci za šahtove - pobrojio nam je zamjenik gradonačelnika zahvate koji se trenutno rade na obalnoj šetnici.
Upitali smo ga da nam sada, na samom kraju realizacije velikog infrastrukturnog projekta, kaže što je po njemu najveći razlog zbog tolikog kašnjenja i višestrukog produljenja rokova.
- Žao mi je što radovi nisu prije završili. Po meni je prvi razlog zbog tolikog gubitka vremena stanje u poduzeću "Konstruktor" koji je izvodio radove, tegobe u njihovu poslovanju nam je "pojelo" skoro godinu dana vremena. Problemi s gorivom, problemi s materijalom, općenito stanje u samoj tvrtki otežavalo je cijelu situaciju. Probleme su imali i s drugim gradilištima, tako da ni Split nije cijepljen protiv toga. Onda, izvođača treće faze radova (tvrtka "Zagorje tehnobeton", op.a.) nismo mogli uvesti u posao na cijelo gradilište, nego samo parcijalno - kazao nam je Šundov i priznao da je dinamika radova bila loša.
- Ja sam na kraju ipak sretan da smo ovaj projekt doveli do kraja i da je Grad kao investitor učinio sve što je mogao - istaknuo je Šundov.
Jesu li neke nelogičnosti i neprovedivosti u samom projektu pridonijele kašnjenju radova, pitali smo zamjenika gradonačelnika.
- Treba reći da projektant, iako nije bilo prezahtjevnih radova, ipak nije uspio sve sagledati, zbog čega se pojavio određen broj dodatnih i naknadnih operacija, koji su išli na štetu vremena i troškova, ali nikako nauštrb projekta - smatra Šundov.

Trebala je biti u travnju 2012.
Podsjetimo, uređenje zapadne obale stajat će gradski proračun oko 80 milijuna kuna sa svim dodatnim i naknadnim radovima. Radovi su započeli početkom lipnja 2011. godine i trebali su, prema prvotnoj najavi biti gotovi do 15. travnja 2012. godine. U međuvremenu su se rokovi još nekoliko puta produžavali, tako da će radovi, bude li se ispoštovao zadnji najavljeni rok otvaranja šetnice 23. ožujka, od prvotno najavljenog završetka kasniti skoro godinu dana.

Izvor: www.slobodnsdalmacija.hr