• hr
  • en
  • de
  • it

Sud mora prodati ‘Anu’ kako bi posade dobile 450.000 USD

Hoće li pomorci s broda "Ane", koji gotovo godinu dana "čami" na prisilnom vezu u splitskoj Sjevernoj luci, konačno ugledati svoje plaće? Kako doznajemo u Sindikatu pomoraca Hrvatske (SPH), za ponedjeljak, 3. studenoga, na Trgovačkom sudu u Splitu zakazano je prvo ročište na tu temu.
- Očekujemo da sud konačno utvrdi činjenično stanje u vezi s plaćama koje vlasnik broda duguje posadama, te da se nakon toga pokrene sudska prodaja "Ane". Riječ je oko 40 pomoraca kojima vlasnik duguje oko 450 tisuća dolara, uključujući i zatezne kamate - kaže nam Neven Melvan, voditelj splitskog ureda SPH.
Podsjetimo, brod je zaustavljen krajem siječnja u Sjevernoj luci zbog spora između riječkog brodogradilišta "Viktor Lenac" i kompanije "Fractal Shipping", koja je nominalni vlasnik "Ane". U brodskim skladištima nalazi se građevinsko željezo namijenjeno naručitelju iz Alžira, a u vlasništvu je međunarodne tvrtke "Stanocore".
Znakovito je, upozoravaju sindikalci, da vlasnici tereta vrijednog dva milijuna dolara uopće ne pokazuju interes za ukrcano željezo koje propada u "štivama" vremešnog broda. Cijela posada napustila je splitske dokove, a na palubi, bez struje i vode, ostao je samo Savo Škoro, kormilar i kuhar.
Iz Lučke kapetanije Split upozorili su sud da bi "Ane" ubrzo mogla biti i sigurnosni problem. Brod je trenutačno u plovnom stanju, te za sada ne predstavlja opasnost.
Međutim, čim brod dugo stoji na vezu, napušten od posade, ali i bez goriva i napajanja električnom energijom, doslovno se svašta može dogoditi. Trgovački sud dobiva redovna izvješća o stanju broda, dok nam u Kapetaniji kažu da su sve daljnje aktivnosti izvan njihove nadležnosti, jer ne mogu ulaziti u vlasničke odnose i prijepore.
Brod "Ane", dug 99,2 metra i širok 19,5 metara, izgrađen je 1986. u riječkom "3. maju" pod imenom "Srakane" za "Lošinjsku plovidbu", u čijoj je floti plovio sve do prodaje u veljači 2010. godine. Tada je brod, nosivosti 5896 tona, preuzela kompanija "Fractal Shipping" i više-manje stabilno njime upravljala sve do početka ove godine, kada je "Ane" prisilno privezana u Sjevernoj luci u sklopu slučaja kojem se zasad ne vidi kraj.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr