• hr
  • en
  • de
  • it

Stari ponos "Jadroplova" u rezalištu za 7 milijuna dolara

Od ponosa "Jadroplova" do rezališta u 18 godina. Ta rečenica mogla bi sažeti priču o brodu za prijevoz kontejnera "CSL Ride", jadranskim ljubiteljima pomorstva poznatijem po izvornom imenu "Jadroplov Pride", koji bi idućih dana trebao biti zauvijek nasukan na plažama jednog od rezališta u indijskom Alangu.
Brod izgrađen 1996. godine u riječkom "3. maju" tijekom proteklog vikenda doplovio je na svoje posljednje odredište gdje bi mu azijski "kraljevi starog željeza" trebali zapečatiti sudbinu. Ne treba čuditi što se ciparska kompanija s grčkom adresom "Cyprus Sea Lines" (CSL), zadnji vlasnik nekadašnjeg "Jadroplov Pridea", proteklih tjedana odlučila na zatvaranje brodskog dnevnika, jer su s kupcima uspjeli dogovoriti iznimno visoku cijenu od gotovo 6,9 milijuna dolara, što specijalizirani pomorski časopisi obrazlažu trima ključnim faktorima - starošću broda, pristojnim količinama pogonskoga goriva u spremnicima koje se mogu preprodati, ali i kvalitetom materijala koji je korišten tijekom gradnje na riječkom navozu.
Cijela priča o "Jadroplov Prideu" počela je još tijekom prve polovine 90-ih godina sada već prošlog stoljeća kada je splitski brodar bio u većinskom vlasništvu Privredne banke Zagreb koja je otkupila paket dionica kompanije od Hrvatskog fonda za privatizaciju i u temeljni kapital "ugradila" i trup broda blizanca "Zrina", isporučenog 1994. godine.
Riječki škverani dovršili su 1996. godine i drugi brod, kapaciteta 2324 kontejnerske jedinice, koji je odmah privukao pozornost struke i dobio nagradu uglednog američkog časopisa ‘'Maritime Reporter and Engineering News'' kao najbolji brod te godine u svojoj klasi.
Uslijedio je niz aranžmana s poznatim kompanijama specijaliziranima za prijevoz kontejnerskih tereta, pa je tako "Jadroplov Pride" u dva "mandata" bio angažiran od strane MSC-a, drugi put od 2004. do 2010. godine, zbog čega je bio i ime broda promijenjeno u "MSC Pride", dok je od rujna 2002. do veljače 2003. plovio pod nazivom "Jolly Ocra". Izvorno ime stajalo je na pramcu i krmi od veljače 2003. do ožujka 2004. godine, a posljednja dva mjeseca u matičnoj floti, od veljače do travnja 2010. godine, proveo je kao - "Pride".
Kad je u veljači 2010. istekao zadnji dvogodišnji ugovor između "Jadroplova" i "MSC-a" došlo je vrijeme za rastanak od zasad posljednjeg kontejneraša u splitskom brodaru, pa se tadašnje poslovodstvo, pritisnuto krizom, odlučilo za prodaju broda Grcima koji su ga najprije poslali u raspremu da bi mu kasnije ipak pronašli nove terete za nastavak plovidbe.
Ipak, nakon nešto više od četiri godine i taj se aranžman primaknuo svojem kraju, pa su se posljednji vlasnici "CSL Ridea" odlučili za racionalan potez i dobro utržili jadranskog veterana.

- 2010. godine ‘Jadroplov' je prodao svoj zasad posljednji brod za prijevoz kontejnera
- 2324 kontejnerske jedinice mogao je ukrcati ‘CSL Ride', nekadašnji ‘Jadroplov Pride'

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr