• hr
  • en
  • de
  • it

Stari Grad dobio novu rivu i privezište za pet milijuna kuna

Stari Grad na Hvaru dobio je novu rivu i privezište, a u ovaj projekt Lučka uprava Splitsko- dalmatinske županije uložila je 5 milijuna kuna. Dobru vijest potvrdio nam je Domagoj Maroević, ravnatelj županijske Lučke uprave.
- Kao štos mo i očekivali, glavnina radova bila je završena do sredine srpnja i evo s prvim danima kolovoza Stari Grad je dobio novu rivu i privezište na mjestu stare lučice. Jako smo zadovoljni dinamikom radova i mogu zahvaliti izvođačima i podizvođačima - ne skriva zadovoljstvo Domagoj Maroević.

Kraj radova poklopio se tako i s Danom domovinske zahvalnosti, pa će u ponedjeljak na štandarcu nove rive branitelji podignuti hrvatsku zastavu. Nova riva istočno se nastavlja na nedavno uređenu obalu nautičkog turizma, a zapadno se proteže do Šetališta Jurja Plančića. Tijekom radova rekonstruiran je gat koji je izgrađen prije 60 godina, a zbog zuba vremena nužna je bila rekonstrukcija. Uređena je i riva za privez većih plovila, a ovaj prostor zauzima površinu od 100 četvornih metara što je dio obale uz Šetalište don Šime Ljubića.

Uz to, izgrađena je i Mala riva s pojasom žala za privez manjih brodica površine 166 četvornih metara u dužini od 60 metara. Građevinski projekt djelo je dipl. ing. Ivice Galassa, direktora splitske tvrtke "Obala". Tako prema projektu sada mogu pristajati veći izletnički i ribarski brodovi, čime je riva dobila i funkcionalnu vrijednost, a projekt je posebno dobio na estetskom dojmu. Spoj kamena i drva s detaljima bogate starogradske povijesti zamisao je splitskog arhitekta Ede Šegvića, autora idejnog projekta. Tako je kraj starogradske rive upravo prema zamisli Ede Šegvića uljepšan s četiri posebna urbana elementa: kamenom fontanom, ružom vjetrova, štandarcem i obrisom leuta dužine sedam metara, kao spomenom na nekadašnje brodogradilište. Na štandarcu se sada nakon završetka radova vidi tekst i simboli koji su važni za povijest i sadašnjost Staroga Grada.

Na jednoj plohi stupa je otisak hrvatskoga grba - tri utisnuta kvadrata koji, složeni, čine simbol od 25 kvadrata, na drugoj je strani tekst STARI GRAD i godina realizacije MMXIII, na trećoj grb Staroga Grada, a na četvrtoj plohi je stih Petra Hektorovića iz "Ribanja i ribarskog prigovaranja". Od prvoga dana gradilište nadgleda Zdravko Geder iz splitske tvrtke "Marconi inženjering":
- Zadovoljni smo, ljudi su na terenu uložili maksimalan napor, radilo se cijeli dan unatoč velikoj vrućini. Ostalo je tek nekoliko detalja, a prema onome što čujemo, domaći i gosti su oduševljeni novom rivom - kaže Zdravko Geder.

Stari Grad, domaći i turisti ovim su dobili mnogo, a bijela kamena riva će se već u ponedjeljak, na Dan domovinske zahvalnosti dobiti nove boje i uljepšati se hrvatskom trobojnicom, simbolom državnosti, u gradu bogate povijesti i perspektivne budućnosti.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr