• hr
  • en
  • de
  • it

Splitska županija turistički bolja i od Istre

Splitsko-dalmatinska županija apsolutni je pobjednik ovogodišnje turističke sezone u Hrvatskoj, i to podjednako uspješno u njezinu glavnom dijelu, ali, što je još važnije, i u posezonskom turističkom prometu po kojemu se prvi put u povijesti našla na prvome mjestu po posjetu i noćenjima u zemlji! Srednja Dalmacija je tako samo u listopadu ove godine ugostila 95 tisuća turista, što je više nego ih je u isto vrijeme posjetilo Kvarner, Istru ili Dubrovačku županiju. Istovremeno je Splitsko-dalmatinsku županiju za odmor u listopadu izabrao jednak broj gostiju koliko ih je ukupno zbrojeno stiglo u zadarsku, šibensku i ličko-senjsku županiju.
Podaci su to koji su stigli iz Hrvatske turističke zajednice nakon što je obrađen turistički promet za listopad i za prvih deset mjeseci ove godine, u kojima je upravo Splitsko-dalmatinska županija oborila sve dosadašnje rekorde, a čemu su posebno pridonijeli gosti Splita, Hvara i makarske rivijere. Upravo te tri rivijere srednje Dalmacije imale su najveći rast dolazaka u ovoj godini, pa je grad Split u tom jesenskom mjesecu posjetilo 24 tisuće gostiju, a izvrsnu posjećenost od oko 5,5 tisuća gostiju u listopadu imali su i Hvar, Makarska, Seget i Podstrana.
Dokaz je to definitivnog produžetka sezone u toj regiji koja je u deset mjeseci 2013. godine imala dvostruko brži rast turistričkog prometa od onog zabilježenog u Hrvatskoj. Naime, dok je Hrvatska imala rast dolazaka od 5,4, srednja Dalmacija turističkim je prometom rasla za više od 10 posto.
- Veliki hoteli praktično su bili na razini lanjske godine koja nam je u posezoni bila odlična, tako da velikog prostora za rast u hotelima nije ni bilo. Veliki pomak napravili su ljudi u privatnom smještaju i malim i obiteljskim hotelima. Oni su se jako angažirali i imali odličnu popunjenost u listopadu u Tučepima, Bolu, Brelima ili Makarskoj, što prijašnjih godina nije bio slučaj. Puno je novih programa za goste i pogođena je cjenovna politika - kaže Ivo Visković, direktor prodaje „Bluesun hotela Tučepi".
Tako su proteklog listopada turistički radnici srednje Dalmacije osmislili i svojim gostima ponudili puno aktivnog odmora, ali i branje maslina, mandarina i berbu grožđa. Gotovo svi veliki hotelski sustavi u Splitsko-dalmatinskoj županiji u svojim su programima odmora u kasnoj jeseni nudili izvrsne sadržaje u dolini Neretve, kažu nam turistički operativci, naglašavajući kako su i ture obilazaka autobusera bile brojne i odlično popunjene. Hotelijeri su sa oko 25 do 30 posto nižim posezonskim cijenama privukli na Jadran Europljane kojima su već u listopadu prvi školski praznici, a na ruku nam je išlo i izvanredno topla i sunčana jesen, zbog koje su i low-cost prijevoznici kojih čak 14 leti prema Splitu do kraja listopada bili izvrsno popunjeni.
- Mislim da se ništa nije dogodilo slučajno i da je TZ županije napravila velik iskorak u marketinškom smislu i pogodila pravi tržišni „miks" koji je obuhvatio najveći broj naših potencijalnih gostiju. Koliko god da smo velik iskorak učinili u internetskom marketingu i na društvenim mrežama, toliko smo s posebnom pažnjom održavali komunikaciju tradicionalnim nastupima na sajmovima, u oglašavanju, prezentacijama i dovođenju stranih novinara i agenata. Očigledno smo pogodili mjeru i na isti način smo već uvelike započeli posao za 2014. godinu, koju očekujemo da će biti još bolja - kazao nam je Joško Stella, direktor TZ Županije splitsko-dalmatinske.
- Ostvareni rezultati ukazuju na činjenicu da je sezona u Hrvatskoj sve dulja te da turisti koji nam dolaze ostaju dulje nego do sada. Produljenje sezone, odnosno jačanje predsezone i posezone, jedan je od naših glavnih ciljeva razvoja koji je jasno definiran u našoj strategiji, a dosadašnji rezultati pokazuju da idemo u pravom smjeru pri realizaciji tog cilja - ističe ministar turizma Darko Lorencin.

Česi najbrojniji
Na prvome mjestu po broju gostiju u Splitskoj županiji su Česi kojih je došlo 237 tisuća, Poljaka je bilo 222 tisuće, a Nijemaca 199 tisuća i svi su mahom zabilježili značajan porast dolazaka. Istovremeno su veliki marketinški napori urodili plodom i s tržišta koja nisu proteklih godina bila među najizdašnjima pa su Skandinavci i Britanci prvi put ove godine imali porast dolazaka prema splitskom aerodromu veći od 20 posto.

Prihodi rasli za 11 posto
Osim u dolascima i noćenjima, rast je na razini države zabilježen i u prihodima (plus 11 posto za prvih osam mjeseci prema podacima Porezne uprave) te novozaposlenima (18,2 posto više za prvih devet mjeseci prema podacima HZZ-a), što sugerira da turizam ima sve jači utjecaj na hrvatsko gospodarstvo - naglasio je Lorencin.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr