• hr
  • en
  • de
  • it

Škverani se do konca lipnja moraju izjasniti žele li dionice 3. maja ili Uljanika

Do konca lipnja u »3. maju« provest će se postupak radničkog dioničarstva. Obveza je to iz kupoprodajnog ugovora za »3. maj« kojeg je Uljanik potpisao sa državom i u kojem su se Puljani obvezali da će u roku od godine dana otkad su postali vlasnici riječkih navoza ponuditi dionice u svojem vlasništvu na otkup trećemajcima. U ugovoru je precizirano da to neće biti više od 105.487 dionica »3. maja«, što maksimalno čini 8,3 posto udjela u temeljnom kapitalu. Drugim riječima, kada bi cijeli taj paket ponuđenih dionica radnici i otkupili, Uljanik grupa u svom vlasničkom portfelju i nadalje drži 75 posto dionica »3. maja«. Kako će trećemajci reagirati na poziv da kupe dionice u ovo vrijeme neimaštine i golog preživljavanja, ostaje za vidjeti.

Sindikati podijeljeni

Provedba organiziranog radničkog dioničarstva u »3. maju« u spomenutom se Ugovoru determinira time da bi u slučaju neispunjenja ove obveze država imala pravo raskinuti ugovor, no sasvim je izvjesno da to neće doći u pitanje. U Uljanik grupi u prve su razgovore na ovu temu sa trećemajskim sindikatima krenuli još prije nekoliko mjeseci i nesporno je da tu obvezu kane ispuniti, pa je pitanje pregovora samo pod kojim uvjetima. Da stvar bude zanimljivija, Puljani su dali još jednu opciju, a to je da umjesto dionica »3. maja«, s kojima se ne trguje na burzi, radnicima riječkog brodogradilišta ponude da kupe dionice Uljanik grupe koje na burzi trenutno kotiraju po cijeni od 40 kuna po dionici. Kako su se oko ove Uljanikove ponude sindikati u »3. maju« podijelili, konačnu odluku o tome koje dionice žele donijet će sami trećemajci na skupu radnika koji se ovih dana na tu temu planira održati u riječkom brodogradilištu. Iz vrha Uljanik grupe nisu ni potvrdili ni dematirali informaciju da su trećemajcima (o)stavili dvije mogućnosti. Direktor Poslovno-informacijskih sustava Hrvoje Markulinčić rezolutno je poručio da će Uljanik grupa ispoštivati sve svoje obveze iz kupoprodajnog ugovora za »3. maj«.

- U želji da izjednačimo radničko dioničarstvo na obje lokacije unutar Grupe, u Puli i Rijeci, sindikatima smo predočili i drugu opciju pored one koja apsolutno nije upitna s naše strane, a to je da radnicima »3. maja« ponudimo na otkup dionice njihovog brodogradilišta, zaključio je Markulinčić. U većinskom Sindikatu metalaca u »3. maju« žele da se provede ono što je i obveza iz kupoprodajnog ugovora, drugim riječima da se radnicima ponude dionice »3. maja«, a ne Uljanik grupe.

Dionice grupe

- Novac koji bi se prikupio od prodaje tih dionica morao bi se iskoristiti i vratiti nazad u riječko brodogradilište kroz ulaganja, istaknuo je glavni povjerenik ovog sindikata Juraj Šoljić te dodao kako je na svakom radniku da odluči da li će sudjelovati u otkupu dionica ili ne. Šoljić je podsjetio kako su radnici »3. maja« još početkom devedesetih kupovali dionice svog brodogradilišta s kojima danas u vlasničkoj strukturi sudjeluju sa 14,2 posto udjela. Stav trećemajskog Sindikata Istre i Kvarnera potpuno je oprečan »metalcima«. Njihovo je razmišljanje, prenio nam je novi predsjednik ovog sindikata David Bregovac, da bi mogućnost otkupa dionica Uljanik grupe bila bolja varijanta za trećemajce jer je riječ o krovnom društvu i vlasniku »3. maja« u kojem radnici već participiraju sa daleko većim udjelom nego što je to u slučaju riječkog brodogradilišta. Bregovac je podvukao da je to ipak samo stav sindikata te da je najpoštenije da se o tome čije dionice žele izjasne sami radnicima na najavljenom skupu. Iz Sindikata »3. maja«, barem njihov predsjednik Željko Maričić nije se odredio o ovom pitanju kada smo ga kontaktirali.

Izvor: www.novilist.hr