• hr
  • en
  • de
  • it

Škver: država nam opet duguje - 150 milijuna kuna; Vlada: platit ćemo ubrzo

Hoće li se Vlada, čiji ministri upravo provode prve dane ljetnoga godišnjeg odmora, zbog neispunjenja financijskih obveza za restrukturiranje riječkog, trogirskog i splitskog brodogradilišta ubrzo naći na udaru Europske komisije? Mnogi se nadaju kako do takvog scenarija ipak neće doći. Naime, još uvijek nisu riješeni problemi koji su se pojavili još koncem prošle godine, kada je država počela kasniti s uplatama svojih financijskih obveza u postupku restrukturiranja privatiziranih škverova. Zbog proračunskog deficita nisu uplaćene po dvije mjesečne rate, a podmirenje tog duga riješeno je tek u svibnju ove godine. No, isplata je opet zapela. Riječkom i trogirskom škveru država duguje rate za srpanj, a "Brodosplit", osim za srpanj, još čeka ratu za lipanj. Kako doznajemo, riječ je o iznosu od gotovo 150 milijuna kuna!
- Predviđena, ali još neuplaćena državna sredstva, već smo ukalkulirali u naše poslovne planove. Bez obzira što novac nismo dobili, uspjeli smo prebroditi proteklo razdoblje. U tijeku su pregovori za koje se nadamo da će uroditi poštovanjem ugovornih obveza - kratko su nam kazali u škverskoj Upravi.
Splitsko brodogradilište ima mogućnost ovrhe nad državom za neisplaćene potpore, ali sasvim je jasno kako bi to bilo krajnje rješenje, jer bi to ujedno značilo i upuštanje "Brodosplita" u otvoreni rat s Vladom. Treba reći i kako se na uplatama državnih potpora temelji veći dio planova restrukturiranja privatiziranih navoza.

Iz Ministarstva gospodarstva šalju pozitivne signale.

- "Brodosplitu" smo zadnju ratu isplatili 13. svibnja, što znači da nisu isplaćena zadnja dva obroka. Ovih dana očekuje se potpisivanje ugovora o faktoringu kojim će se splitskoj tvrtki isplatiti sva zaostala potraživanja, te buduće obveze za ovu godinu - poručuju iz Ministarstva gospodarstva.

Prema najavama iz resornog ministarstva, u splitskom brodogradilištu su oprezni, pa se za sada suzdržavaju od komentara. Još nije poznato hoće li se novac isplatiti u ratama ili odjednom. Brodograditelji ne skrivaju da bi njima odgovaralo da sredstva dobiju odjednom, jer bi time mogli pokriti trošak faktoringa. Prema ugovoru o privatizaciji i restrukturiranju brodogradilišta, tvrtka DIV provodi i drugu dokapitalizaciju "Brodosplita", vrijednu 20 milijuna kuna. Škverska uprava za 12. kolovoza sazvala je Glavnu skupštinu dioničara, na kojoj će se odlučiti i o povećanju temeljnog kapitala s 505,5 milijuna kuna na 525,5 milijuna kuna. Prema ugovoru zaključenom s Vladom početkom prošle godine, DIV se obvezao na ulaganje vlastitih novčanih sredstava u "Brodosplit", u ukupnom iznosu od 50 milijuna kuna, a prva DIV-ova uplata provedena je u lipnju prošle godine. U teškoj situaciji na brodograđevnom tržištu svako veće odstupanje države, ali i samih vlasnika, od ugovornih obveza bilo bi opasno petljanje u likvidnost i planirano restrukturiranje škverova. Osim toga, Vlada mora svako moguće smanjenje potpora domaćim škverovima, definiranih kupoprodajnim ugovorima, dogovoriti s Europskom komisijom, a pitanje je hoće li dobiti odobrenje za to.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr