• hr
  • en
  • de
  • it

Sada u svojoj floti imam četiri broda i petoro dice

U dva dana u „Brodosplitu" dva porinuća. Nakon što je u utorak sa navoza porinut preko 150 metara dugi „Jumbo kinetic" za nizozemskog brodara, sa navoza „Brodogradilišta specijalnih objekata" danas je u more kliznula novogradnja novogradnja 522.
Riječ je o 45 metara dugom turističkom brodu obrta „Providnost" u vlasništvu Marija Ercegovića iz Krila Jesenice.
- Za nas je svaki brod jednako važan, neovisno o njegovoj duljini - kazat će nam Darko Pappo, član uprave splitskog brodogradilišta.
- Za koji dan na navozu „specijalne" postaviti će se kobilica za novogradnju 524, odnosno jahtu koju ćemo graditi za vlastitu plovidbu. Početkom prosinca kreće rezanje limova za luksuzni riječni kruzer koji smo ugvorili za ruskog naručitelja, a koji će ploviti na liniji Moskva-Sankt Petersburg. Početkom nove godine očekujemo i postavljanje kobilice riječnog kruzera na vanjski navoz. Rusko nam je tržite vrlo važno, jer bi više ruskih narudžbi, posebno riječnih kruzera, osigurale dugoročno stabilno poslovanje - kaže Pappo, spomenuvši kako se "kadrovsko restrukturiranje brodgradilišta privodi kraju".
- Do kraja godine u potpunosti ćemo realizirati kadrovsko restrukturiranje „Brodosplita". Potpisivanje novih ugovora, te isplata otpremnina idu svojim tijekom... - kaže Pappo, član škverske uprave.
Kako je do sada najavljeno, tijekom 2014. U „borodpslitu" će biti posla za dvije tisuće radnika.
Nakon što je zaplovila turistička novogradnja, sljedeća faza je njezino opremanje i uređenje interijera. Vlasnik broda Marijo Ercegović, čija je kćer Ana kuma broda, nije krio oduševljenje škverskim radom.
- Sada u svojoj floti imam četiri broda i petoro dice. Dakle, moran napravit još jedan brod, po jedan za svako dite - smije se raspoloženi Ercegović.
Na porinuću je bio i Tomislav Debeljak, predsjednik škverske uprave. Prije nego je brod porinut Debeljak je ušao u košaru koju je dizalica podigla do palube. Debeljak je potom spretno doskočio na palubu i nakon koje minute zajedno s brodom skliznuo u more.
Kako nam kažu neki od škverskih kroničara, ne pamet kada se jedan direktor brodogradilišta porinuo s brodom.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr

 


D. Krnić