• hr
  • en
  • de
  • it

Putnik s kruzera u Veneciji potroši 300, a u Dubrovniku 40 eura

Posljednji srpanjski vikend u Dubrovniku označio je vrhunac ovogodišnje sezone posjeta kruzera. Taman kad se počelo raspravljati o ovogodišnjem podbačaju prometa s brodova na kružnom putovanju Sredozemljem, u grušku luku u nedjelju ujutro “nahrupili” su ploveći hoteli na kojima je u posjet Gradu stiglo oko 12 tisuća posjetitelja. U dubrovačkom akvatoriju zabilježen je posjet šest kruzera, a stigli su Costa Magica, Grand Celebration, MSC Armonia, Norwegian jade, Splendour of the seas i manji kruzer Artemis s 52 putnika.

Grad je bio zagušen i autobusima i brojnim gostima, a, za nevolju, netko je pustio ulje po kolniku zbog čega su postavljeni znakovi, a i policija je upozoravala vozače na oprez. Najezda plovećih hotela redovito povlači i pitanje potrošnje putnika koji se u Gradu prosječno zadržavaju od pet do 10 sati po danu. Lučka uprava Dubrovnik godišnje od kruzera uprihodi dvadesetak milijuna kuna, dok se broj putnika kreće oko milijun po sezoni.

Produljena sezona

Svježe studije ne idu u prilog tvrdnjama o tome kako kruzing-turisti za kratkotrajnog boravka u Dubrovniku kupuju samo sladolede i razglednice. Analitičari ističu kako prosjek potrošnje “po glavi” putnika iznosi između 35 i 50 eura, a osim kupnje suvenira, sve češće uključuje i obrok u jednom od dubrovačkih restorana, slastičarnica i zalogajnica.

No, Dubrovnik s ukupnom zaradom od četrdesetak milijuna eura ozbiljno zaostaje za konkurentskom jadranskom lukom Venecijom. Prema istraživanju EU-a, od brodova na kružnim putovanjima koji dovoze blizu dva milijuna gostiju, Venecija, unatoč učestalim prosvjedima lokalnog stanovništva o opsadi kruzera, pospremi u gradsku blagajnu oko 536 milijuna eura godišnje.

Po toj računici ispada kako putnik s kruzera u Mlecima potroši 300, a u Dubrovniku nekih 40 eura, što možda jest statistička varka, ali ipak ukazuje na potrebu proširenja ponude za kruzing-putnike u Gradu. Kruzeri u dubrovačku luku Gruž i na lokrumsko sidrište uplovljavaju prosječno 260 dana u godini, a sezona se u posljednje vrijeme produljila od Uskrsa sve do božićnih blagdana.

Jedan euro – 7,20 kuna

Nedjeljom, kad najčešće padaju “kruzer-rekordi”, banke su zatvorene, ali punom parom rade male mjenjačnice na Stradunu i okolnim ulicama. U skladu s potražnjom je i ponuda: za sto eura nemoguće je dobiti više od 720 kuna. No, zato se na izlozima malih mjenjačnica ponosito ističe “No commission” - nema provizije.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr