• hr
  • en
  • de
  • it

Potpisan ugovor o gradnji dvaju vezova u splitskoj luci vrijednih 23 milijuna eura

Ono o čemu su još davnih 30-godina prošlog stoljeća maštali splitski gradonačelnici i brojni vizionari danas se konačno obistinilo.
Uz nazočnost Siniše Hajdaša Dončića, ministra pomorstva, prometa i infrastrukture, predstavnici Lučke Uprave Split i domaćeg konzorcija „Pomgrad" i „Viadukt" potpisali su ugovor o početku izgradnje vanjskih vezova u Gradskoj luci.
Ovim kapitalnim projektom Split će za dvije godine dobiti dva dužobalna veza na koje će se moći vezati kruzeri duljine do 320 i 270 metara, dvije ukrcajno-iskrcajne rampe širine 30 metara te novu operativnu obalu površine čak 14 tisuća četvornih metara.
Vezovi su vrijedni 23,3 milijuna eura, a financirat će se kreditom Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) a koji će zajedno vraćati država i Lučka uprava.
- Napokon! - radostan je bio Milan Blaževski, ravnatelj Lučke uprave.
- Radovi počinju za mjesec dana, a rok za izgradnju je 760 dana. Kada završimo vezove, gradska će luka postati dodatna vrijednost splitskog turizma i paradigma razvoja grada. Veliki broj kruzera koje zbog dužine ne možemo primiti u luci, nakon završetka radova moći ćemo vezati na vanjske vezove i tako značajno podići sigurnost prometa i putnika te razinu prihoda. Godišnje naša luka ima u prosjeku oko 17 tisuća ticanja kruzera, od čega je između 70 i 100 velikih kruzera. Radovi se izvode u dvije faze. Prvo se grade istočni vez i središnja konstrukcija i rampa, a onda zapadni vez - kazao je ravnatelj Blaževski.
Kako je naveo ravnatelj, u tijeku je izrada dokumentacije o budućim sadržajima putničkog terminala koji bi se gradio na lukobranu, a što bi obuhvatilo i uređenje nekadašnje zgrade „Dalmacijavina".
Osim komercijalnih sadržaja, terminal će imati prostore za rad policije i carine te smještaj njihove opreme, a kako bi se zadovoljili strogi kriteriji schengenskog graničnog prijelaza na obali.
Dakle, Split u punom smislu postaje i vrata Europe. Valja dodati kako će izgradnjom vanjskih vezova Split dobiti još jednu obalnu šetnicu koja će putnike i namjernike iz luke uz Katalinića brig dovesti ravno na Bačvice.
- Izgraditi će se i nova kanalizacijska infrastruktura u ovom dijelu luke, tako da će more biti još čišće - najavio je ravnatelj Blaževski.
Ministar Hajdaš Dončić naveo je kako je trebalo proći dvije godine kako bi se projekt vanjskih vezova doveo pred početak izgradnje.
- 2012. godine potpisan je ugovor sa EBRD-om o financiranju projekta, a sama procedura i pravila EBRD-a su vrlo stroga i precizno definirana tako da nismo mogli prije krenuti u izgradnju vezova. Ovo je važna investicija u ovim kriznim vremenima. Pravi projekt koji nije megalomanski, već po mjeri grada Splita i u skladu sa stopama rasta kruzing turizma u kojem je Split već nezaobilazna luka. Izgradnjom vanjskih vezova moći će se privezati i oni najveći kruzeri na tržištu koji primaju preko 4 tisuće putnika - kazao je ministar pomorstva.
Potpisivanju ugovora nazočio je i zamjenik ministra pomorstva Zdenko Antešić, zamjenici splitskog gradonačelnika Aida Batarelo i Goran Kovačević, potom predstavnici Županije Splitsko-dalmatinske te brojnih pomorskih ustanova i institucija.
Skorim početkom izgradnje vanjskih vezova koji se očekuje do sredine lipnja, po prvi puta u svojoj dugoj povijesti splitska luka izlazi iz prirodnog bazena omeđenog Sustipanom i Katalinića brijegom.
Inače, ministru pomorstva bilo je upućeno novinarsko pitanje hoće li opet otići na skupi radni ručak u ACI marinu o trošak grada Splita kao što je to bio slučaj za posjete gradu u veljači ove godine.
- Neću na ručak, jer sam se od zadnjeg puta malo udebljao - kazao je raspoloženi ministar Hajdaš-Dončić.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr