• hr
  • en
  • de
  • it

Posla nema, nas je viška, a traži se 220 novih radnika

Da od viška glava ne boli, potvrđuje i primjer "Brodosplita". Naime, ovih dana, a nakon isteka svih otkaznih rokova uz isplatu otpremnina, više od tisuću škverana napustit će brodogradilište u smjeru burze rada. U isto vrijeme kad se broji škverski višak, novi vlasnici traže nove radnike.
Naime, proizvodno-trgovački centar "Krka" iz Knina, u vlasništvu Tomislava Debeljaka, predsjednika Uprave škvera, traži veći broj radnika za poslove u "Brodosplitu" za rad na određeno vrijeme, a "zbog povećanog opsega posla". Pa se tako, prema nedavno objavljenom oglasu na splitskoj burzi rada, traži 30 električara, 30 bravara, 15 limara, 50 pjeskara, 15 građevinskih limara, deset postavljača stolarije, isto toliko postavljača podnih obloga, fasadera, montera suhe gradnje, građevinskih bravara, keramičara te 20 izolatera. Ukupno je riječ o 220 novih radnika koji su potrebni u brodogradilištu. Taj natječaj izazvao je velike nedoumice i mnogo pitanja među škveranima.
- Svako novo zapošljavanje veseli - prvi je komentar Joška Franića, čelnika Sindikata metalaca u "Brodosplitu".
- To su profili radnika i struka koje u škveru uglavnom već imamo. Škverski su meštri poznati i cijenjeni. No, ne znam zašto se zapošljavaju novi radnici pored viška postojećih, koji će napustiti "Brodosplit". Ono na čemu će sindikati inzistirati jest poštovanje dodatka kolektivnog ugovora, a to znači da u svakom trenutku u škveru mora biti minimalno 2000 škverskih radnika. Drugo što me zanima jest na kojim će poslovima raditi ti radnici koje se traži. Novih ugovora za gradnju brodova nemamo. U medijima smo pročitali da je navodno potpisan ugovor za gradnju jednog riječnog putničkog broda za Rusiju, no to nije dovoljno za spas škvera... - konstatira Franić iz Sindikata metalaca.
I Zvonko Šegvić, predsjednik "Brodosplitova" Nezavisnog sindikata, iznenađen je natječajem na burzi rada.
- Nemam ništa protiv zapošljavanja novih radnika, ali što će oni raditi pored postojećih, a uz kronični nedostatak poslova na navozima? Za minimalno 2000 škverana koji će, sukladno dodatku kolektivnog ugovora, dobiti otpremnine i ostati raditi nije potreban natječaj. Malo me buni činjenica da tvrtka koja traži nove škverske radnike nije dio "Brodosplit grupe", sjedište joj je u Kninu, a uz to je registrirana za bravarske djelatnosti. Neće valjda brodogradilište biti pretvoreno u bravariju? - zapitao se Šegvić, čelnik Nezavisnog sindikata.
U "Brodosplitu" od ukupno 3500 radnika, koliko ih je donedavno bilo, sada radi između 700 i 1000 njih nužnih za odvijanje tekućih poslova na navozima te u administraciji. Do kraja ljeta trebao bi početi povratak preostalih radnika kako bi se dosegla dogovorena kvota od minimalnih 2000. Iz Uprave "Brodosplita", usprkos našim višekratno poslanim upitima, nisu se očitovali o potražnji za 220 novih radnika, među kojima su profili iskusnih meštara koje škver već ima.
Sada se na navozima brodogradilišta grade dva "heavy liftera", odnosno brodovi za posebno teške terete, čije isporuke kasne. Grade se i komponente mosta kod Osijeka za paneuropski cestovni koridor. Nedugo nakon što je sredinom svibnja stigla ohrabrujuća vijest kako će škverani za svoju "Brodosplit-plovidbu" graditi čak pet jedrenjaka i jednu luksuznu jahtu, uslijedio je kadrovski potres. Naime, Darija Budić, direktorica "Brodosplit-plovidbe", iznenada je dala ostavku. Razloge tog čina nismo uspjeli doznati. Zadnja je poslovna vijest da je dogovorena gradnja 105 metara dugog putničkog broda za riječnu liniju Moskva-Sankt Peterburg, čija je isporuka predviđena za prvu polovinu 2015. godine.
Proizvodno-trgovački centar "Krka", tvrtka kći DIV-a, koja traži nove radnike za poslove u "Brodosplitu", u srpnju prošle godine našla se u fokusu Državnog odvjetništva. Naime, Općinsko državno odvjetništvo u Kninu podignulo je optužnicu protiv Tomislava Debeljaka, vlasnika samoborske tvornice DIV, "zbog počinjenja kaznenog djela zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju i pravne osobe iz Knina zbog kaznenog djela iz Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela". U obrazloženju se navodi da DORH tereti okrivljenika da je od 31. siječnja 2007. do 31. prosinca 2009., kao vlasnik i direktor pravne osobe iz Knina, za dio mjesečne plaće naložio računovodstvu tvrtke da se isplate u dokumentaciji neistinito evidentiraju na konto karticama kao troškovi terenskog rada, a ne plaća. Cilj je bio izbjeći plaćanje poreza i doprinosa, čime je državni proračun oštećen za 3,5 milijuna kuna.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr