• hr
  • en
  • de
  • it

Ponovno otvaranje oporavilišta za supove na Cresu

Oporavilište za supove u Belome na otoku Cresu ponovno će biti otvoreno, najavljeno je jučer nakon sastanka primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine i pomoćnika ministra zaštite okoliša Nenada Strzirepa o omogućavanju ponovnog otvaranja tog oporavilišta i drugim temama u vezi sa zaštitom prirode.

Komadina je nakon sastanka izjavio kako su se dogovorili da bi se u sljedećih godinu ili dvije, uz suradnju s udrugama, creskom gradskom upravom i drugima, omogućilo ponovno otvaranje oporavilišta.
Strzirep je istaknuo da pitanje bjeloglavih supova nije samo pitanje Primorsko-goranske županije, nego od nacionalne važnosti, te da će mjerodavno ministarstvo pomoći da se ponovno otvori njihovo oporavilište. U početku će dati stručnu potporu, a kada oporavilište počne raditi, sudjelovat će u njegovu sufinanciranju.
U Hrvatskoj oko 120 parova bjeloglavih supova
Zamjenik župana Marko Boras Mandić rekao je da se za početak rada oporavilišta, iz kojeg će se supovi vraćati u prirodu, namjerava osigurati novac iz više izvora te da će se u njegovo pokretanje uključiti i udruga BIOM - dobrovoljna nevladina strukovna organizacija koja se bavi zaštitom prirode, njezinom promidžbom i popularizacijom. Sudjelovanje i potporu ponovnom pokretanju oporavilišta potvrdili su grad Cres, BIOM te županijska Javna ustanova "Priroda", koja će biti nositelj projekta. Najavljeno je da će se u projekt, u dijelu istraživanja, uključiti i Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu. Bjeloglavi supovi, koji su strogo zaštićena vrsta, u Hrvatskoj obitavaju samo na području Primorsko-goranske županije - na liticama Cresa, Krka i Prvića. Po podacima Javne ustanove "Priroda", trenutačno ima oko 120 parova.

izvor: www.index.hr