• hr
  • en
  • de
  • it

Pomorski zakonik - noćna mora za dio hrvatskih pomoraca

Zbog nedostajuća tri dana plovidbe tijekom 2008. godine, Duško Mrdalj, pomorac iz Ploča, morao je platiti gotovo 74 tisuće kuna poreza na dohodak.
Glavni "krivac" za ovu, blago rečeno, čudnu situaciju je Pomorski zakonik, noćna mora za dio hrvatskih pomoraca, jer taj dokument ne priznaje mogućnost da naši "ljudi od mora" mogu oboljeti dok nisu na brodu. Kao što je poznato, svaki naš pomorac zaposlen u nekoj od inozemnih kompanija dužan je u matrikuli upisati 183 dana plovidbe u jednoj kalendarskoj godini da bi u domovini bio oslobođen plaćanja poreza.
Ako se pomorci razbole tijekom boravka na brodu, dani bolovanja priznati su im u kvotu od 183 dana i liječenje im plaća kompanija, a, ako ih, poput Duška, takva sudbina zadesi kod kuće, prepušteni su sami sebi! Pločanski pomorac, koji je od studenoga 2004. godine bio zaposlen kao upravitelj stroja na norveškoj kompaniji "Gearbulk", početkom listopada 2008. dobio je od svoga poslodavca poziv da se pripremi jer se u razdoblju od 6. do 10. studenoga te godine trebao ukrcati na brod "Pipit Arrow".

Virusna infekcija
Međutim, početkom studenoga Duško se razbolio, o čemu posjeduje urednu liječničku dokumentaciju. Tjednima se borio s virusnom infekcijom u predjelu zatiljka i vrata, i osim što ga je fizički i psihički iscrpljivala, postojala je mogućnost da opaka bolest rezultira sljepoćom ili gluhoćom.
- Bio sam prisiljen prolongirati planirani ukrcaj do ozdravljenja, o čemu sam na odgovarajući način obavijestio i poslodavca. Moje liječenje i oporavak potrajali su do kraja 2008. godine, a krajem siječnja 2009. Lučka kapetanija Dubrovnik izdala mi je potvrdu o danima u međunarodnoj plovidbi u 2008. koja se prilaže uz godišnju prijavu poreza na dohodak.
U potvrdi je bilo navedeno da mi se priznaje 157 dana plovidbe, 16 dana putovanja, te sedam dana stručne izobrazbe, dakle ukupno nedovoljnih 180 dana rada na brodu u međunarodnoj plovidbi - tvrdi Mrdalj. Naš sugovornik ističe da mu spomenutom potvrdom nije evidentirano liječenje, jer tako propisuje famozni Pomorski zakonik.
Zbog nedostatka od samo tri dana, Porezna uprava zaračunala mu je više od 52 tisuće kuna godišnjega poreza, a taj je iznos do srpnja 2012. godine, nakon što se Mrdalj poslije bezuspješnih žalbi našao na listi poreznih dužnika i bio prisiljen uplatiti novac, s kamatama narastao na gotovo 74 tisuće kuna. U međuvremenu se pločanski pomorac obraćao na brojne adrese u ministarstvima i drugim institucijama, ali svi putevi vodili su prema Ministarstvu pomorstva i odredbama Pomorskog zakonika.

Tužio poreznike
- Paradoks je u tome što se za vrijeme kad nisam na brodu tretiram kao nezaposlena osoba i praktički nemam pravo oboljeti a da to prođe "nekažnjeno" od države. Ista situacija dogodila bi se i u slučaju da dobijem otkaz, a da pri tome nisam skupio potrebna 183 dana plovidbe. Pitam se zato jesu li Pomorski zakonik pisali superjunaci otporni na sve bolesti ili se pomorce želi pretvoriti u bankomat iz kojega će vlast, bez puno socijalnog dijaloga, uzimati novac po potrebi - rekao nam je razočarani pomorac, kojega sada čeka nova bitka na Upravnom sudu u Splitu, gdje je podnio tužbu protiv Ministarstva financija.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr