• hr
  • en
  • de
  • it

Pomorska škola u Splitu bilježi novi trend: cure hoće u mornare!

Pomorsku školu u Splitu prošlih su generacija završavali uglavnom mladići, ali interes za obrazovanje u toj srednjoj školi, u kojoj se učenici pripremaju za "kruh sa sedam kora", sve više pokazuju i djevojke.
Tako se među osnovcima u cijeloj Splitsko-dalmatinskoj županiji upravo u ovo doba godine za buduće zanimanje i djevojke odlučuju za "muška" zanimanja u nautici, špediciji i ribarstvu. Ta tri obrazovna smjera odavno su u školskom programu, kaže Dragan Pavelin, ravnatelj Pomorske škole, a uz njih, sve veći je interes osnovaca za posao brodostrojara.
- Raduje nas što nam pri kraju svake školske godine na Otvoreni dan škole dolazi sve više djece i roditelja jer sedmaši i osmaši su zainteresirani za upis u pomorska zanimanja.
Tako je bilo i nedavno kada su naši profesori uz pomoć učenika predstavili naše programe: pomorski nautičar, tehničar za brodostrojarstvo, špeditersko-agencijski tehničar i ribarsko-nautički tehničar. Uz stručno osoblje naše škole, te učenike koji im odmah prenose znanja, zadovoljni smo što imamo i vrhunsku tehnologiju koja im može približiti zanimanja i olakšati izbor - kaže Pavelin.
Spoj stručnog kadra i tehnologije svakako je najvažniji u obrazovnom sustavu, to odavno znaju i u Pomorskoj školi jer je ta splitska srednjoškolska ustanova s Geodetskom tehničkom školom iz Zagreba davne 1995. godine postala prva hrvatska GLOBE škola.
U vrijeme kada se današnji srednjoškolci još nisu rodili, Pomorska je dobila važnu identifikaciju pa su nedugo nakon dobivanja certifikata počeli s mjerenjima i slanjem podataka o klimi, vremenu i tlaku zraka jer bez dobrih vremenskih prilika i znanja o smjeru, brzini i snazi vjetra nema ni sigurne plovidbe.
A kad na zapovjedni most stignu i kapetanice, znat će se da su i one na palubu stigle iz klupa splitske Pomorske škole.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr