• hr
  • en
  • de
  • it

Političari ljuti na Grčku, a Nijemci baš tamo žele na odmor

- Kako možemo biti sigurni da ćemo se nakon odmora u vašim lijepim područjima i luksuznim hotelima moći vratiti kući kada to zaželimo? Jeste li sigurni da nećemo ostati zatočeni u hotelima dok se štrajkaši ne smiluju i puste nas da sigurno izađemo?! - pitanja su koja su strani novinari postavljali na konferenciji za novinare koju je organiziralo grčko Ministarstvo turizma i kulture na Svjetskoj burzi turizma u Berlinu u četvrtak.
- Medijska slika Grčke ovog je trenutka puno lošija nego je realno sigurnosno stanje i mi plaćamo veliku cijenu problema u kojima smo se našli, a kojima su mediji dali još veće značenje nego ono jest. Naš je zadatak učiniti turistima odmor sigurnim - smireno je odgovorio na pitanje Pavlos Yeroulanos, ministar kulture i turizma Grčke, spreman na novinarsku "rafalnu paljbu".
Jer, upravo je Grčka zemlja koja se nakon lanjske sezone našla u situaciji koja je prava noćna mora za svaku turističku oazu: gosti joj nisu mogli natrag s otoka zbog nereda, nesigurnosti i otkazivanja prijevoznih mogućnosti. I sada je, nepunu godinu dana nakon toga, na svjetskoj turističkoj pozornici valjalo izaći pred potencijalne turiste i partnere i ponovno ih pozvati da dođu! I Grci to ovih dana u Berlinu, gdje se okupila poslovna elita svjetskog turizma, uporno i neumorno rade, baš kao i turistički čelnici Tunisa i Egipta, nadajući se da će se i u 2012. godini potvrditi lanjsko pravilo da su turistička kretanja vrlo često potpuno različita od onih političkih, pa čak i sigurnosnih.
Naime, iako Grčka posljednjih mjeseci u službenoj njemačkoj politici ne uživa simpatije, nego je štoviše, najčešće razlog čestih i vrlo oštrih kritika njemačke premijerke Angele Merkel zbog financijskih problema i prezaduženosti koju sada spašavaju druge članice Europske unije, u turističkim poslovima stanje je sasvim drukčije. Tako je lanjske godine, unatoč problemima, nemirima i nesigurnosti koja je vladala u Grčkoj, u jeku ekonomske krize, štrajkova i nemira na ulicama, stiglo oko dva milijuna Nijemaca, odnosno 12 posto više nego godinu ranije. Oni su Grčkoj lanjske godine u sezoni po nekim podacima iznesenim u Berlinu ostavili 1,6 milijardi eura prihoda i ostali su najbrojniji inozemni gosti u toj zemlji, na čemu im se ministar Yeroulanos u Berlinu javno zahvalio.
Nijemci su tako svojim dolascima na odmor praktično dali ključnu injekciju oporavku te najvažnije gospodarske grane u Grčkoj, a od njih se to očekuje i ove godine. Iako su njemački mediji ovih dana puni izvješća o problemima, ekonomskoj situaciji i nezadovoljstvu Grka mjerama koje im na određeni način mijenjaju dosadašnji život i navike, bitno utječući na standard, sami Grci još uvijek računaju na njemačke goste kojima su ponudili nikad jeftiniji odmor. Osim Nijemaca, s velikim nadama obraćaju se i Rusima koji su im u samo nekoliko godina postali drugo najvažnije tržište, a računaju i na dolazak Turaka i Izraelaca u svoju zemlju.

Cjenovna utakmica i inače je glavni adut grčkog turizma u prošloj i ovoj godini, a njihovi turistički aranžmani u ranom bookingu bili su jeftiniji i za 45 posto od normalne cijene. Na njihovu žalost, u ranim rezervacijama za odmor ove godine nisu postigli željene učinke, pa se sada oslanjaju na "last minute" prodaju u kojoj će u svibnju ponuditi ponovno velike popuste. Zbog svega toga, unatoč problemima s kojima žive, Grci ove godine planiraju ugostiti 10 posto više stranih turista, računajući uvijek na onaj dio putnika kojima je novac ključni detalj koji prevagne kod odlučivanja.
A takvih je, zbog racionalnog ponašanja na odmoru, ipak ponajviše upravo među Nijemcima koji nisu imuni na cijene aranžmana za tjedni odmor u hotelu s tri zvjezdice na bazi polupansiona od samo - 190 eura! Istodobno privatni smještaj na tržištima Grčkoj bližih zemalja poput Srbije, Bugarske ili Rumunjske nude i za samo 6 eura u sezoni uz besplatan autobusni prijevoz do odredišta. Svim tim akcijama, popustima, sniženjima i atrakcijama, Grčka pokušava kod milijuna Nijemaca skrenuti pažnju sa sigurnosne situacije na onu odmorišnu, budući da je ove godine na najvećem svjetskom okupljanju turističke industrije na berlinskom ITB-u preuzela neslavnu ulogu zemlje "o kojoj se priča" u turističkim krugovima, baš kao što je to lanjske godine bio slučaj s Tunisom i Egiptom.
No, za razliku od Grčke prema kojoj Nijemci putuju bez obzira na državnu politiku i nejzino mišljenje, situacija s Tunisom i Egiptom, potpuno je suprotna. Uzalud njemački turistički čelnici svaku priliku koriste da pozovu svoje sugrađane u te dvije zemlje, uvjeravajući ih kako će im tamo biti lijepo i jeftino, Nijemci ih - ne slušaju. Jednostavno ne vjeruju u svoju sigurnost u tim zemljama, pa je tako u Tunis lani otišlo upola manje Nijemaca nego ranije, dok je Egipat bilježio službeni pad dolazaka Nijemaca za 30 posto. U samo jednoj godini Egipat je izgubio više od četiri milijuna inozemnih gostiju, od čega je čak 400 tisuća Nijemaca. Sve se to pokušava nadoknaditi velikim promidžbenim ulaganjima na ITB-u.
Cijela jedna hala od dvije tisuće metara četvornih pretvorena je u "mali Egipat", a egipatski ministar turizma Mounir Abdel Nour naglašava u Berlinu kako "nakon mirne revolucije" budućnost zemlje leži upravo u turizmu. Kako bi se pridobili gosti, ovih dana nudi im se da za samo 200 eura lete avionom i tjedan dana odmaraju u hotelu srednje kategorije u Egiptu. Ali, uzalud... Gostiju nema, pa nema. Zato Turska već niz godina "uzima" goste svima koji su u problemima. S ogromnim turističkim investicijama u kvalitetu i iznimno niskim cijenama, ona je i usred recesijskih godina bilježila stalni rast dolazaka, a lanjske godine imala ih je čak 31 milijun od kojih je zaradila 23 milijarde eura. Nijemaca je lani u Turskoj bilo 4,8 milijuna, iako ta zemlja u turističkim krugovima ima imidž zemlje masovnog i jeftinog turizma.

Ali, posljednjih godina nudila je tako cijene odmora kakve druge zemlje nisu mogle pratiti i od toga profitirala. I sada bilježi rast zahvaljujući problemima u Grčkoj, Tunisu i Egiptu, ali nad jednim dijelom njezine ponude nadvija se sjena nemira u Siriji kao pograničnoj zemlji. Za sada se ta činjenica još uvijek spominje tek usputno, no kako političke okolnosti mijenjaju i turističke tokove, pitanje je kada će rijeka od gotovo milijardu turista koji će u ovoj godini putovati svijetom, promijeniti smjer kretanja i simpatije. Jer, dok jednom ne smrkne, drugom ne osvane. U turizmu osobito.

Izvor; www.slobodnadalmacija.hr