• hr
  • en
  • de
  • it

Otočani dignuli glas: I naša bi se djeca htjela baviti glazbom i sportom

U trajektnom pristaništu u Preku 300-tinjak je otočana održalo mirni prosvjed kako bi upozorili na nedostatak putničkih linija na relaciji Preko-Zadar. Inicijativa pod nazivom "Zaustavimo izolaciju otoka Ugljana i Pašmana" zalaže se da se zadrži 15 povratnih linija na relaciji Zadar (Poluotok) - Preko, a da se osam linija preraspodijeli u Gaženicu. Sadašnjom odlukom Vlade, za stanovnike otoka Ugljana i Pašmana propisane su 23 povratne brodske linije te oni, kako su istakli, ne traže ništa više doli preraspodjelu ovih linija.
Skorašnjim otvaranjem Luke Gaženica, što je najavljeno za kraj ožujka, otočani bi ostali zakinuti u prometnoj povezanosti s kopnom, barem oni koji ne putuju automobilom. Osam linija dnevno, smatraju, nedovoljno je, posebice iz razloga što se većina institucija, škola, ali i Sveučilište nalaze na Poluotoku ili u njegovoj blizini, a Luka Gaženica je na drugom kraju grada.
Inicijativa je u tri dana skupila četiri tisuće potpisa otočana koji su poduprli zahtjeve za većim brojem putničkih linija prema Poluotoku te su ih uputili u resorno ministarstvo.
Nicolette Šoša, organizatorica prosvjeda, istakla je kako traže uvođenje adekvatnih putničkih linija za Poluotok jer smatraju da brod Lara, koji bi trebao prometovati na toj relaciji, nema dovoljno mjesta.
- Brod Lara ima nešto više od 200 mjesta, a odavdje ujutro, što na posao, što u školu u Zadar, ide i više od 400 putnika. Osim toga, tražimo da nam se cijena karte ne poveća te da nam se ukine ograničenje dnevnih putovanja po povlaštenoj cijeni, rekla je Šoša.
Iako ni sami nisu sigurni hoće li im ova inicijativa poći za rukom te hoće li se mjerodavni usuglasiti s njihovim zahtjevima, Šoša naglašava kako će makar postići da se za njih čuje.
"Zaustavite odumiranje otoka", "15 za Poluotok", "Mi nismo teret", samo su neki od natpisa na transparentima kojima su se jučer otočani nastojali oduprijeti odluci koja, po njihovom mišljenju, nije razumna, a za sve njih je od životne važnosti.
- Mi smo dio Zadarske županije. I naša bi djeca htjela ići u Glazbenu školu, baviti se sportom i htjeli bi odlaziti na koncerte, u kino i općenito sudjelovati u društvenom životu Zadra. Dosad smo uvijek morali trčati na trajekt. Želimo da toga više ne bude i da imamo jednake mogućnosti. Stoga bi uvođenje jedne noćne linije oko 24 sata iz Zadra za Preko u sezoni također bilo potrebno, rečeno je jučer na prosvjedu.
Otočane u njihovim zahtjevima podržava velik broj trgovaca, ugostitelja. Grad Zadar je spreman prihvatiti brodski promet, a na sastanku u Gospodarskoj komori rečeno im je kako bi zimi bili u mogućnosti prihvatiti i promet vozila.
- Ako nam smanjite postojećih 15 linija za Grad, uslijedit će ono neizbježno, a to je iseljenje otočana. Dobra povezanost s Poluotokom jedan je od glavnih razloga što su Ugljan i Pašman još uvijek dobro naseljeni u odnosu na ostale zadarske otoke. Pitajmo sve manji broj stanovnika na Dugom otoku, Ižu, Ravi - što oni misle? Hoćemo li i mi dopustiti da nam se dogodi što i njima? I dalje ćemo odlučno stajati iza naših zahtjeva, istaknuto je na jučerašnjem prosvjedu.

Izvor: www.zadarskilist.hr