• hr
  • en
  • de
  • it

Otkazi prijete: Bez novih narudžbi 3. maju i Uljaniku neizvjesna budućnost

Predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera (SIK) Bruno Bulić jučer je na konferenciji za novinare kazao da je pred radnicima riječkog brodogradilišta 3. maj neizvjesna budućnost te da sindikat traži hitno sazivanje Radničkog vijeća na kojemu će im Uprava objasniti što ih čeka.
Bulić je naglasio da nema pravih informacija o programu preustroja za 3. maj, osim što je poznato da je četiri manje tvrtke iz Grupe 3. maj preuzela Agencija za upravljanje državnom imovinom (AUDIO).
Rekao je da u sindikatu žele znati što će biti nakon restrukturiranja, koliko će ljudi ostati na poslu, koliko će ih biti višak, o otpremninama i drugome.
Istaknuo je da 3. maju trebaju kvalitetno ugovoreni poslovi, a da postojeći ugovori ne osiguravaju zaposlenost kapaciteta pa bi uskoro mogla prestati potreba za velikim brojem radnika.
Kazao je da i pulsko brodogradilište Uljanik, koje traba preuzeti 3. maj, ima problema s ugovaranjem novih poslova.
Bulić smatra da u Europsku uniju ulazimo "kao potrčkala", ne štitimo vlastite interese i ono što smo imali u svim sektorima, tako i u brodogradnji.
Naveo je da se stječe dojam da su Vlada i resorna ministarstva nestručna te da se, primjerice, od članica EU ne zna prepisati ni vizni režim, što, bi, smatra, moglo nanijeti veliku štetu turizmu, posebice u dijelu ruskog tržišta.
U brodogradnji se, pak, želi sve privatizirati i pri tom se vjerojatno misli da će tako nestati odgovornost, zaključio je Bulić.

Izvor: www.ipress.hr