• hr
  • en
  • de
  • it

Otac nestalog pomorca: Gospođo Pusić, pomozite da doznam jesu li mi sina oteli pirati

Tri dana ne spavam, ni ja ni moja obitelj. Ne znam niti što da radim, niti komu da se obratim - govori nam 54-godišnji Jakov Boko iz Svetoga Kaje pokraj Solina, otac nestalog pomorca Marija. Mario je nestao 13. lipnja na brodu "Atlas" japanske komapnije NYK u razdoblju od 18.30 do 21 sat, i to dvije-tri milje pred ulaskom u Sinagapur.
- Otada ja nemam suvislu informaciju o tome što se dogodilo s mojim sinom, niti što se sada događa. Ne znam rezultate kriminalističke istrage koje su obavile vlasti u Sinagapuru, ne znam niti što su mornari na brodu rekli tamošnjim vlastima, niti znam je li posada broda poligrafski ispitana na svom materinjem jeziku. Znam samo da je brod nakon 24-satnog zadržavanja napustio luku - nabraja nam Jakov razloge nezadovoljstva dosadašnjim aktivnostima svih koji se baš nisu pretrgli da obitelji Boko olakšaju ove teške dane kvalitetnom i sigurnom informacijom.

Nema pomaka
- Takve informacije jednostavno nemam unatoč trudu cijele moje obitelji: kćeri Maje, sina Stipe, supruge Nevenke, bivše novinarke Katje Tokić i gospodina Željka Ljubičića. Svi oni odrađuju svoj dio posla, šalju mailove na sve dostupne adrese i u kontaktu su s policijom, brodarom, našim veleposlanstvima u Japanu i Indoneziji. Kada smo kontaktirali s gospodinom Bošnjakom iz našeg veleposlanstva u Džakarti, na neki nam je način sugerirao da naglasak s detaljnim pitanjima usmjerimo prema agenciji koja je Marija ukrcala i prema kompaniji NYK na kojoj je obavljao kadeturu za pomorskog časnika.
No, ni tu se nismo puno makli od početka. Istina, dobili smo prevedeno na hrvatski jezik liniju kretanja cjelokupne posade tog dana nestanka. Tko je gdje bio i tko je u trenucima nestanka što radio na brodu, znamo, ali nemamo iskaze posade policiji, niti rezultate krimistraživanja sinagapurskih vlasti. U tom izjvešću koje smo dobili od japanske kompanije NYK stoji da je Marija zadnji vidio Filipinac Balsamo Philip, ali nije primijetio ništa neobično. Kada je posada pozvana za privez broda, moj sin nije odgovorio na poziv pa su mislili da je otišao na svoje radno mjesto. Sat i 36 minuta iza ponoći, 14. lipnja, brod je privezan u Sinagapore, Tanjon Pagar na vez br. T 02, a petnaest minuta nakon toga se diže prava uzbuna jer časnik palube obavještava zapovjednika da se Mario Boko nije pojavio na mjestu koje je za njega predviđeno prilikom priveza broda - navodi nam Jakov i pokazuje izjavu zapovjednika broda "Atlas" Rumunja Niculaea Tiberiua Iuliana.

Pismo očajnog roditelja
Obitelj Boko zadovoljna je angažmanom kapetana Ivana Vodopivca koji je i ukrcao njihovog Marija na brod ove japanske kompanije.
- Čovjek je tužnu vijesti o Mariovu nestanku javio već 14. lipnja u deset sati, te je i osobno došao k mojoj obitelji u Sveti Kajo, no supruga je meni sve to rekla tek navečer oko 19 sati kada sam došao sa sela, iz Zelova. Mislila je jadna da će se sve sretno okončati, a vidite, proteklo je šest dana, a mi ne znamo ništa više nego prvoga dana. Zato sam poslao pismo ministrici vanjskih poslova RH gospođi Vesni Pusić zamolivši je, u ime obitelji, da se svojim autoritetom zauzme kod indonezijskih i japanskih vlasti.
"Gospođo ministrice, mi od Vašeg ministarstva nismo zaprimili ni jednu suvislu informaciju vezano za okolnosti nestanka našeg djeteta. Nas zanima što su poduzele indonezijske vlasti, je li organizirana potraga traje li još, je li rekonstruirana ruta kretanja broda, jesu li u tim vodama gdje je naš sin nestao zamijećene gusarske aktivnosti i je li moguće da je naš sin s broda otet", stoji u apelu obitelji Boko ministrici Pusić.
Pismo je upućeno i u Ured predsjednika RH Ive Josipovića i predsjednika Vlade RH Zorana Milanovića. 

Prijatelj ga je trebao dočekati na aerodromu
Mariov prijatelj Mišković jedini je znao da se Mario iznenada mislio pojaviti na kućnom pragu. On je trebao po njega krenuti na splitski aerodorom kada Mario doleti iz Frankfurta nakon što bi se iskrcao s broda u Singapuru. Niti se iskrcao, niti je došao. Baš nas je iznenadio, ali ja se nadam i Boga molim da će se sve ovo sretno završiti i da će on živ i zdrav nas sve oživiti svojim zagrljajem.

 

Stvari ostale u kabini 
Brod je zadržan 24 sata u sinagapurskoj luci i onda su mu tamošnje vlasti dopustile isplovljavanje. Sve Mariove stvari nalazile su se u njegovoj kabini i nitko ih nije dirao.

 

Kadet Dario je zadnji razgovarao s Mariom
Kadet Dario Crnković iz Bjelovara, koji je zadnji razgovarao s mojim Mariom, kontaktirao je s mojom kćerkom Majom te joj je rekao da će idući tjedan doći k nama kući jer da sada jednostavno nema snage to učiniti. Ja sam čak mislio k njemu krenuti u Bjelovar. Na granici smo snaga i doslovce ne znam šta da radim - kaže nam Jakov.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr