• hr
  • en
  • de
  • it

Oporavilište za kornjače spojilo ekologiju i turizam

»Sanatorij« za morske kornjače polako stječe svoje mjesto u turističkoj ponudi Lošinja. Plan je uključiti Oporavilište u animacijski program za goste, kaže direktor Jadranka hotela Damir Mlacović

Nešto više od mjesec dana nakon svečanog otvaranja, kojemu je prisustvovao i hrvatski predsjednik Ivo Josipović, svoje mjesto u turističkoj ponudi Lošinja polako stječe Oporavilište za morske kornjače, smješteno u prostorijama kraj bazena između hotela Aurora i Vespera na potezu od Velog žala do Borika.
Oporavilište je, nakon onoga u Puli, drugo u Hrvatskoj, vodi ga Institut Plavi svijet, a nalazi se u objektu hotelskog poduzeća Jadranka, čime je stvorena kombinacija ekologije i turizma.
Nesretnim se slučajem morske kornjače ulove u ribarske mreže ili ih počnu gušiti najlonske vrećice na koje naiđu u moru, što najčešće vodi do spore smrti ovih životinja, osim ako se reagira pravovremeno i stručno.

Doživljaj
Objekt je dio Mreže za očuvanje kitova i morskih kornjača u Jadranu (NETCET) koju sufinancira Europska unija iz svojih programa prekogranične suradnje. Još živi sedam vrsta morskih kornjača, od čega su tri u Sredozemnom moru - sedmopruga usminjača, zelena želva i glavata želva. Glavate želve odrastaju u sjevernom dijelu Jadrana, a ovaj je akvatorij bitan i za njihovo prezimljavanje.
Prostor je opremljen bazenom za intenzivnu njegu, bazenima za dugotrajan oporavak kornjača te malom suvenirnicom.
Nedavno vraćanje kornjače Sansego, koja je nekoliko dana provela pod paskom stručnjaka Plavog svijeta, obavljeno na plaži Borik bilo je zanimljiv doživljaj za kupače koji su, u velikom broju, s ushićenjem pratili prve zaveslaje oporavljene životinje.

Edukacija
- Educiramo i one koji ne znaju o ništa o životu u podmorju i koji ovdje očekuju akvarij i zabavni centar, ali i one koji su upućeniji. Ne želimo ljude pretjerano opteretiti informacijama, dovoljno je, primjerice, da im ostane u sjećanju da ne bacaju najlonske vrećice u more. Bilo je i smiješnih situacija, jedno dijete mislilo je da je ovo bolnica pa se bojalo ući, kaže Kristina Volarić, uz Mirtu Kučić jedna od ljetnih djelatnica Plavog svijeta, Lošinjanki koje studiraju biologiju.
Direktor tvrtke »Jadranka hoteli« Damir Mlacović u Oporavilištu vidi posebnost lošinjske hotelske kuće.
- Ne postoji mnogo hotela koji imaju ovakve sadržaje te je ovo atrakcija za goste, osobito iz hotela Vespera koji je obiteljskog tipa. Zato smo pozitivno odgovorili na prijedlog Plavog svijeta, s kojim smo i ranije surađivali, a sada smo to podigli na višu razinu. Plan je uključiti Oporavilište u animacijski program za goste, kaže Mlacović.

Projekt Velopin
Oporavilište je drugi lošinjski objekt Plavog svijeta, a radi se na otvaranju još jednog, na Velopinu u Malom Lošinju, gdje bi se obavljao najveći dio aktivnosti Instituta, koji je trenutno smješten u središtu Velog Lošinja, u Edukacijskom centru o moru. Zgrada na Velopinu, iako na iznimno atraktivnoj lokaciji, zapuštena je već nekoliko desetljeća, još otkako je iz nje iselio Dom JNA preselivši u današnju zgradu Gradske knjižnice i čitaonice.
- S Ministarstvom turizma razgovaramo o dobivanju novaca iz strukturnih fondova, a cijeli projekt vrijedi 3-4 milijuna eura. Realno, trebat će još nekoliko godina, a krajem sljedeće godine trebali bismo znati više o financijskoj konstrukciji. Od tamo bi se organizirale ture promatranja dupina u prirodnom okruženju. Dakako da nema garancije susreta s dupinima, ali naše iskustvo može biti od pomoći, kaže Andrea Borić, voditeljica Edukacijskog centra o moru Plavog svijeta.

Kad ih nema - bolje
Trenutno u lošinjskom oporavilištu kornjača nema, a kamo sreće da tako i ostane.
- Dosta ljudi se dolaskom u oporavilište razočara, jer ne može vidjeti kornjače, no kada im objasnimo situaciju, postane im jako drago što je tako jer to znači da kornjače nisu ozlijeđene. Djecu privuče šarenilo prostorija, pa svi budu zadovoljni, a najveći posjet je pri izlasku gostiju iz hotela na plažu i u povratku, kaže voditeljica Paula Počanić. Objekt je za posjetitelje otvoren od 10 do 21 sat, osim subote kada su najveće smjene gostiju, pa nije realno očekivati veći posjet.

Odašiljač
Predviđeno je da se sljedeće kornjače koje stignu u oporavilište opreme odašiljačem tako da se njihovo kretanje kasnije može pratiti, što će dati dodatne informacije o životu ovih dugovječnih morskih životinja.

Izvor: www.novilist.hr