• hr
  • en
  • de
  • it

Onasisova plutajuća palača Christina O prodaje se za 33 milijuna dolara

Plutajuća palača, superjahta »Christina O«, izgrađena 1943. godine, a koju je 1947. godine kupio grčki brodar Aristotel Onassis, prodaje se za 33 milijuna dolara, ali i uz mogućnost cjenkanja! Jahta se trenutno nalazi na mrtvom vezu u Thamesportu, jednoj od najpoznatijih britanskih i najprometnijih kontejnerskih luka, a moguće ju je odmah preuzeti zajedno sa zalihama goriva, hrane i pića.

Brod je izgrađen u kanadskom brodogradilištu Canadian Vickers Ltd. u Montrealu kao protupodmornička fregata HMCS Stormont (K327), a fregata je sudjelovala u pratnji konvoja u bitki za Atlantik, kao i u iskrcavanju u Normandiji. Po završetku Drugog svjetskog rata bila je samo jedan od mnogih ratnih brodova viška sve do trenutka kada ju je grčki brodovlasnik Onassis kupio od kanadske vlade za cijenu starog željeza, tadašnjih 34.000 dolara. Pretvorena je u luksuznu jahtu u Njemačkoj, a za tu skupu transformaciju utrošeno je četiri milijuna dolara.

Na renoviranom brodu ugostio je »vrh vrha«, počevši od Johna F. Kennedya, Winstona Churchilla, Franka Sinatre, Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor, Richarda Burtona, Johna Waynea do Marije Callas, Jackie Onassis, Grace Kelly, Rudolfa Nurejeva, Eve Peron...

Onassisova ljubavna afera s opernom divom Marijom Callas također se dobrim dijelom odigravala na toj jahti sve do trenutka kad je naprasno završena zbog Onassisove fascinacije i udvaranja udovici predsjednika Kennedya, Jackie. Par se kasnije i vjenčao na jahti dok su bili usidreni nadomak Onassisova privatnog otoka. Nakon smrti, jahta je oporučno ostavljena njegovoj kćeri Christini koja ju je, kao predsjedničku jahtu, donirala grčkoj vladi. Kupio ju je zatim Alexander Blastos, a 1998. godine John Paul Papanicolaou.Zanimljivo je da je jahta modernizirana i obnovljena u Hrvatskoj i to u kostrenskom brodogradilištu »Viktor Lenac« 2001. godine, a u posljednje vrijeme mogla se unajmiti za 455.000 eura na tjedan.

Izvor: www.novilist.hr