• hr
  • en
  • de
  • it

Obitelj dubrovačkog kapetana: Dobro su, iščekuju što će odlučiti vlasnik broda

Obitelj dubrovačkog kapetana Pera Metkovića zabrinuto iščekuje telefonski poziv iz Kanade, gdje je kapetanov brod Navi Wind teško oštećen ostao u Argentiji, bivšoj vojnoj luci u kanadskoj pokrajini Newfoundland i Labrador, a posada je na hladnoći prepuštena pomoći kanadskoga Crvenoga križa. Svi se nadaju da će se ubrzo riješiti krizna situacija na teretnom brodu kojeg je 4. prosinca pogodila oluja kada je isplovio je iz zaljeva Placentia sa svojim teretom starog željeza.

- Tata se javio prošloga tjedna, u petak telefonom, no veza je slaba pa se od tada nije javio. Što se događa s njim i posadom doznajemo preko ITF-a, a prema posljednjim vijestima svi su dobro, hladno im jest, ali su zbrinuti i iščekuju što će odlučiti vlasnik broda - kaže nam kćer Vanda Metković.

Vijesti o kapetanu Metkoviću posadi Navi Winda u Dubrovniku iščekuju supruga Vera i druga kćer Marijana, no lakše im je sada kada znaju da im je suprug i otac u luci, na sigurnom.

- Nije lako biti u tuđoj zemlji i ovisiti o drugima, no sreća da su se nakon oluje vratili u luku gdje su na sigurnom, a ne da su na moru. Iščekuju što će odlučiti vlasnik, hoće li doći u Kanadu kako je najavio, hoće li im vlasnik isplatiti plaće ili će brod na dražbu. Svi bismo voljeli da se ovo riješi što prije - kaže Vanda.

Kaže kako im iz Sindikata pomoraca redovito čitaju e-mailove koje dobiju s Navi Winda i da očekuju novi očev telefonski poziv. Kapetan Metković otišao je iz Dubrovnika 29. listopada i brod je preuzeo u Kanadi. Navi Wind, brod dug 89 metara i proizveden 1984. godine, i na ovoj je plovidbi prevozio je teret starog željeza. Teško oštećen u oluji posada je brod dovukla u Argentiju gdje su prepušteni na milost i nemilost hladnom vremenu i pomoći lokalnog stanovništva. Kako bi uspjeli preživjeti Metković se obratio kanadskim medijima i pozvao sve da pomognu jer im nestaje hrane i vode.

- Sretni smo što smo uopće živi. Pogodila nas je najveća oluja koju sam vidio u životu, a valovi su dosezali 17 metara. Valovi su prebacili palubu i potopili brodske motore u strojarnici. Sad nam trebaju hrana i voda jer smo gladni - obratio se za pomoć kapetan Metković.

Predstavnici Međunarodnog pomorskog sindikata (ITF) uspjeli su im pomoću kanadskog Crvenog križa osigurati hranu i deke. Vlasnik broda posadi, sastavljenoj od Hrvata, Grka i Slovenaca, duguje plaće u visini 70 tisuća dolara pa se nemaju kako financirati i platiti svoj put kući. Kapetan Metković je novinarima, koji su u petak posjetili posadu, rekao kako ima teškoća u kontaktima s njim. U Sindikatu hrvatskih pomoraca ističu kako je Navi Wind i prije oluje bio u lošem stanju, što potvrđuje i izvješće kanadskih vlasti čiji su inspektori otkrili 26 povreda sigurnosti na brodu. Procjenjuju da iako sam brod ne vrijedi ništa, njegov teret starog željeza mogao bi biti dovoljno vrijedan da se pomorci namire i da im se vrate zaostale plaće. Danilo Prestint iz Sindikata pomoraca Hrvatska potvrdio nam je u ponedjeljak kako se situacija sa Navi Windom pozorno prati te da pomorci čekaju popravak broda i isplatu plaća. Stupili su u kontakt s vlasnikom, sindikat razgovara i s posrednikom koji je pomorce ukrcao na brod. Situacija nije kritična i očekujemo da će se povoljno riješiti - kaže D. Prestint iz službe za informiranje Sindikata pomoraca. I u obitelji Metković svi se nadaju da će se ubrzo riješiti krizna situacija. Inače Pero Metković osim što je pomorski kapetan također je i povjesničar- amater, a najpoznatiji je po teoriji da Dubrovnik leži na piramidama koje su podignuli ilirski graditelj.

Izvor: www.slobodonadalmacija.hr