• hr
  • en
  • de
  • it

Novo lice Jazina: 90 metara nove rive, šetnica i četrdesetak vezova za brodice

Bageri splitske tvrtke "Akropolis" započeli su u ponedjeljak s uređenjem obalnog pojasa u dnu uvale Jazine. Rok za izgradnju novih 86 metara rive je 120 dana, a radove u visini 4,08 milijuna kuna s PDV-om u podjednakom iznosu financiraju Županijska lučka uprava (ŽLU) i Grad Zadar.
- Uredit će se obalni pojas koji sada izgleda potpuno derutno i zapušteno. Jazine će dobiti gotovo 90 metara nove rive, šetnicu popločanu bračkim kamenom u širini četiri metra te nove bitve od inoksa za vezivanje 40-ak brodica.
Obalna crta dna uvale poravnat će se, a dno uvale na tom dijelu produbiti na dva metra. Uz novu šetnicu bit će postavljena i nova rasvjeta - kaže ravnatelj ŽLU-a Milivoj Slavić.

Tri faze uređenja
Zbog predviđenih radova radnici "Akropolisa" morali su već prvog dana posjeći dva velika stabla bora izrasla u dnu uvale, a zbog mogućih arheoloških nalaza gradilište će cijelo vrijeme biti pod nadzorom konzervatora.
O tome će, dodaje Slavić, najviše i ovisiti završetak radova. Ako ne bude nekih otkrića, čemu se nadaju u Županijskoj lučkoj upravi, radovi bi trebali biti gotovi krajem ožujka, početkom travnja.
Započeti radovi spadaju u prvu od ukupno tri faze uređenja uvale Jazina. U drugoj fazi predviđeno je uređenje obale od dna Jazina do zgrade Peglice, a u trećoj fazi obalni pojas od dna uvale do istezališta. Dokumentacija je izrađena i za te faze projekta, napominje Slavić, ali nedostaje oko 14 milijuna kuna potrebnih za njihovu realizaciju.

Za milijun kuna snizili cijenu radova
Tvrtka ‘Akropolis' iz Splita dobila je posao izvođenja ponudivši na javnom nadmetanju cijenu od čak milijun kuna nižu od cijene predviđene projektantskim troškovnikom. - I Grad Zadar i ŽLU u svojim su proračunima osigurali oko 2,5 milijuna kuna za uređenje Jazina, ali je kriza na tržištu očito bitno spustila cijene izvođačima radova. I nas je ta ponuda iznenadila - komentirao je ravnatelj ŽLU-a Milivoj Slavić.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr