• hr
  • en
  • de
  • it

Nova Veruda

Pred pulskim gradskim vijećnicima u četvrtak će se naći konačni prijedlog Urbanističkog plana uređenja Marine Verude. Pročelnik upravnog odjela za prostorno uređenje Giordano Škuflić istaknuo je ukratko najveće novine koje taj plan donosi. Izdvojio je da se u dijelu gdje se obilaznica dodiruje s cestom za Pješčanu Uvalu planira nova benzinska crpka. U planu je i novi centar vodenih sportova, a na mjestu nekadašnjeg restorana Vela Nera dozvoljena je gradnja hotela.

Na ulazu u marinu, gdje se danas nalaze plovila na suhom vezu, bit će dozvoljena gradnja hala, što zapravo znači da će Tehnomont marina Veruda moći zatvoriti plovila u hale, no hoće li to i učiniti, ovisit će o ovom koncesionaru.
- U obuhvatu ovog UPU-a nalaze se i stambene jedinice, no nije predviđena nikakva novogradnja, već isključivo mogućnost rekonstrukcije postojećih stambenih zgrada bez mogućnosti povećavanja i proširenja, rekao je Škuflić.

Na pitanje hoće li se povećavati broj molova, kaže da takva mogućnost nije predviđena te bi se za njeno uvrštavanje prvo trebao izmijeniti GUP.
Prostorni obuhvat plana je na približno 36 hektara, od čega 23 otpada na kopneni, a 13 na morski dio.
Prostor zahvaća istočnu polovinu Verudskog zaljeva s pripadajućim uskim obalnim pojasom te područjem stare plinare, proširenim na okolno zemljište od gradske obilaznice do puta za Pješčanu Uvalu.
- Zapušteno zemljište, zgrade na području stare plinare i okolni teren trebaju program preoblikovanja i spajanja s okolnim turističkim i maritimnim okruženjem, a ujedno je to zona koja čini poveznicu s obližnjim obrađenim poljoprivrednim površinama, rekao je pročelnik te za kraj napomenuo da na području obuhvata UPU-a Marina Veruda danas živi dvadesetak stanovnika u tri stambene zgrade.

Izvor: www.glasistre.hr