• hr
  • en
  • de
  • it

Ne vratite li nam ‘Hektorovića’, nećete se vezati u našem portu!

Marinko Zubčić, predsjednik Gradskog vijeća Visa, uputio je pismo Slavku Lončaru, predsjedniku Uprave "Jadrolinije", u kojem oštro prosvjeduje zbog poslovne politike "Jadrolinije" i „suludih poteza" koje ona povlači posljednjih dvadesetak godina.
Kap koja je prelila čašu bila je postavljanje trajekta "Jadran" na liniji 602 Split - Vis koji se prošle nedjelje po jakoj tramontani pokazao nedovoljno snažnim za plovidbu Viškim kanalom u usporedbi s trajektom „Petar Hektorović", koji je u pravilu plovio na toj liniji.
Posadi „Jadrana" u nedjelju je trebalo više od tri sata poslijepodnevne plovidbe do Visa, odakle je trajekt put Splita isplovio tek u ponedjeljak u 6 sati ujutro. Sve je to izazvalo velik bijes i nezadovoljstvo brojnih turista i vikendaša koji su morali neplanirano noćiti na Visu (neki su prespavali u parku, neki u automobilima) jer su već odjavili smještaj u apartmanima i hotelskim sobama, a mnogi od njih trebali su stići na autobuse, zrakoplove.
U pismu, među ostalim, stoji: „Građani Visa više nisu spremni tolerirati ili imati razmijevanja za Vaše probleme za koje ste, ako ćemo biti pošteni, isključivo Vi krivi. Ne možete nama pripisivati Vaše promašene investicije kod kupovine neodgovarajućih brodova. Mi, koji se svakog dana koristimo Vašim uslugama, to itekako možemo posvjedočiti. Znam, reći ćete: tko smo mi da sudimo. Na Vašu nesreću, mi smo itekako kompetentni da sudimo o tome jer mi od mora živimo.

Podizanje cijena Vaših usluga koje je zasigurno pridonijelo smanjenom broju turista na našem i na drugim otocima, vraćate ovakvim neodgovornim potezima. Iako sam gotovo siguran da ovaj dopis neće imati velikog efekta kod Vas, iznijet ću Vam neke zaključke:
- Ubuduće nećemo omogućiti privez/odvez neadekvatnog trajekta. - Nećemo više imati razumijevanje za privilegiranje nekih linija koje su rentabilnije ili imaju veći utjecaj na razvoj turizma pa izvoljevaju premještanje trajekta s naše linije na njihovu. Iskreno se nadam da oni koji su zbog Vaše neodgovornosti prespavali u parku ili u svojim automobilima (neki i s malom djecom ili oni koji su propustili avionsku liniju) neće biti zlopamtila, te će opet posjetiti naš otok s boljom ili, u najmanju ruku, odgovornijom ‘Jadrolinijom'.

Nemojte podcijeniti moje zaključke, jer nisam susreo sugrađanina koji ne razmišlja na ovaj način", stoji na kraju pisma koje je Zubčić uputio i Ministarstvu turizma Republike Hrvatske, Ministarstvu pomorstva i veza, te Hrvatskoj turističkoj zajednici.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr