• hr
  • en
  • de
  • it

NCP: izvezli smo 30 brodova, a još se čupamo iz duga

Proteklog vikenda Remontno brodogradilište NCP-a Gorana Prgina isporučilo je još dva broda svojim partnerima u Norveškoj i time zaokružilo impresivnu brojku od ukupno 26 izvezenih katamarana, specijalnih radnih brodova za norveško tržište marikulture.
- Upravo smo u završnoj fazi opremanja još dvaju katamarana, čija se isporuka očekuje sredinom srpnja, a na našim navozima imamo još dva broda koji su trenutačno u fazi montaže - kaže Roko Vuletić, direktor Remontnog brodogradilišta NCP-a.
Katamarani se proizvode u skladu s usvojenim standardima kvalitete ISO 9001 - 2008 po kvalifikaciji Burea Veritas i Hrvatskog registra brodova.
- S obzirom na iznimno zadovoljstvo naših partnera dosadašnjim isporučenim brodovima, ovu godinu, uz već obavljene isporuke, završit ćemo s izvozom 12 brodova - ističu u NCP-u.

Otpušteni radnici
"Remontno" ima pune ruke posla. Na pomolu su i novi. No, kako to onda da je brodogradilište išlo u predstečajnu nagodbu.
- Kriza je ostavila strašne posljedice. Narudžbe su pale za 35 posto. U krizi smo izgubili 200 milijuna kuna prihoda. Gubici su narasli za više od osam milijuna eura.
Tvrtka je prije krize imala 400 zaposlenih. Zbog pada narudžbi dio radnika smo morali otpustiti i isplatiti im otpremnine. Radnicima koji su ostali trebalo je redovito osigurati plaće, što smo, hvala Bogu, i uspjeli.
Dakle, to je ogroman teret koji nam je u naslijeđe ostavila kriza. Mi smo tek sada stigli s prihodom na razinu godine uoči krize. Rastu narudžbe. Uskoro ćemo započeti gradnju brodova i za Ganu. Poslovi s Norvežanima idu odlično. Tu su i novi poslovi. Znači, mi smo perspektivna tvrtka koja ima budućnost. U svibnju smo zaposlili nova 22 radnika. Uskoro ćemo ih zaposliti još.
No, da bismo mogli uspješno dalje, bilo je potrebno ići u predstečajnu nagodbu koja je uspješno završena. Sada nam je nužna potpora banaka i svjež novac da bismo iskoristili svoju odličnu poziciju na tržištu - kazao je za "Slobodnu" Goran Prgin, vlasnik "Remontnog".

Partnerski odnosi
Ovakvim razvojem poslovnih odnosa između šibenskih brodograditelja i norveških partnera osobito su zadovoljni u šibenskom "CroNoMaru", tvrtki u norveškom vlasništvu koja je utemeljena s namjerom da se ojačaju poslovni kontakti i stvore partnerski odnosi norveških i hrvatskih poduzetnika.
- Projekt serijske proizvodnje aluminijskih katamarana, zahvaljujući angažmanu "CroNoMara", započeo je 2010. godine s dobrim izgledima da Remontno brodogradilište za Norvežane, ako se pokažu sposobnim, izgradi najviše 15 brodova. No, u startu se pokazalo da je kvaliteta neupitna pa je suradnja intenzivirana, a i proširen je broj kupaca s norveške strane.
Uz ostalo, tri broda proizvedena u Šibeniku završila su na arapskom tržištu, s dobrim izgledima da se to tržište još više otvori za šibenske brodograditelje - kaže Ana Zajc, zaposlenica "CroNoMara" i starija projekt konzultantica u iNavis centru u Šibeniku.

Deset milijuna eura
Projekti koji će se ove godine ostvariti preko ‘CroNoMara' Hrvatskoj će donijeti izvoz od najmanje deset milijuna eura, ističe Malvin Villabo, direktor ‘CroNoMara', norveške tvrtke koja potiče suradnju s hrvatskim poduzetnicima.

Posao i za Puljane
U ‘CroNoMaru' iznimno su zadovoljni što su upravo u razdoblju recesije uspjeli realizirati još jednu hrvatsko-norvešku suradnju.
- Povezali smo tvrtku Moen Marin AS Trondheima i brodogradilište Tehnomont iz Pule koje je, između nekoliko hrvatskih i stranih brodogradilišta, u konačnici odabrano kao najbolji ponuditelj/partner. Upravo je potpisan brodograđevni ugovor za gradnju jednog servisnog broda za norveška ribogojilišta. Vjerujemo da će to biti dobar početak uspješne višegodišnje suradnje - kaže Malvin Villabo, direktor ‘CroNoMara'.
Puljani će za Norvežane graditi brod duljine 23,98, širine 11,20 metara koji je projektirao ‘Marin Design As', a koristit će se za čišćenje i opsluživanje tamošnjih ribogojilišta.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr