• hr
  • en
  • de
  • it

Naš brod na baterije vodit će kupače na Brač za samo 30 kuna!

Otići dvotrupcem do Brača na kupanje i natrag za 30 kuna? - možda iz današnje perspektive djeluje kao nemoguća misija, no inženjer brodogradnje i inovator Tomislav Uroda tvrdi da će projektom "iCat" to pretvoriti u stvarnost.
Cilj istoimene "startup" tvrtke, čiji je čelnik naš sugovornik, izgradnja je brzog broda na električni pogon, s baterijama ili vodikom kao spremnikom energije, izgrađenog od ultralakih karbonskih vlakana.
Vjetar i valovi na takvom brodu nadglasavaju buku i vibracije, a uštede u potrošnji goriva i emisiji štetnih plinova su znatne.
- "iCat" je zapravo skraćenica za "island catamaran", odnosno otočni katamaran. Naša vizija je izgraditi flotu manjih brzih putničkih brodova duljine od 17 metara i kapaciteta do 100 putnika, te uspostaviti linije na Jadranu prema modelu prigradskog prometa.
Planirana brzina takvog broda je između 20 i 30 čvorova, a isplovljavao bi vrlo često, u prosjeku svakih 60 minuta, čime se značajno poboljšava prometna povezanost između dalmatinskih gradova i otoka.
Osim toga, imao bi pristupačnu cijenu karte, po modelu niskotarifnog zrakoplovnog prijevoza, čime bi se primjerice cijena karte od našega grada do Bola smanjila i do tri puta u odnosu na sadašnju (40 kuna, op.a.). Naš moto glasi: Brodovi moraju ploviti, a ne biti privezani! Sadašnje linije na Jadranu rijetke su, skupe i ovisne o državnim subvencijama - otkrio nam je zagrebački inovator tijekom svog boravka u Splitu kamo ga je dovela potraga za potencijalnim financijskim partnerima.
Ideja za taj projekt javila se još 2007. kada su inicijatori kao turisti promišljali kako ekonomično i brzo stići s otoka na otok. Tvrtku su registrirali 2011. godine, a sa zagrebačkim Fakultetom strojarstva i brodogradnje potpisali su ugovor o poslovno-znanstvenoj suradnji za daljnji tehničko-tehnološki razvoj broda.
- Uz njega, partner nam je i "Končarov" Institut za elektrotehniku. Međutim, novac je od početka problem jer "startup" tvrtke u nas nisu dovoljno prepoznate, a za izradu prvog broda treba nam otprilike 10 milijuna kuna - rekao nam je Uroda, koji trenutačno najviše nade polaže u suradnju s Gradom Šibenikom koji je zainteresiran za ekološki oblik prijevoza.
- Prije dvije godine za Šibenik smo napravili prvu studiju brodskih linija. Grad ima mogućnost korištenja sredstava iz europskih fondova, dosta je angažiran na tom polju i dosad je imao uspjeha, pa se nadamo da bi se i naš projekt mogao financirati iz tog izvora. Ako bi sve išlo prema planu, kroz godinu-dvije naši brodovi zaplovili bi šibenskim područjem - istaknuo je naš sugovornik i dodao:
- Za početak planiramo izgraditi tri broda i otvoriti ih svjetskom tržištu. Početna proizvodnja krenula bi iz Zagreba, a kada se razvije, prebacili bismo je na obalu.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr