• hr
  • en
  • de
  • it

Na terminalu za rasute terete predviđen je sustav s katodama

Nakon informacija da će se na terminalu za rasute terete u Luci Ploče ugraditi ekološki neprihvatljiva katodna zaštita od korozije čeličnih konstrukcija u armiranom betonu s više od stotinu aluminijskih protektora, koji će se idućih 30-ak godina otapati u moru i taložiti na dnu, oglasila se ravnateljica Lučke uprave Ploče Deša Rathman.
- Antikorozivna zaštita konstruktivnih metalnih elemenata izloženih agresivnom mediju je nužna, a njezina efikasna primjena moguća je jedino tijekom građenja. U sklopu terminala za rasute terete za ugradnju je predviđen sustav aktivne katodne zaštite, odnosno katodna zaštita narinutom strujom.
Sustav je široko primijenjen u pomorskoj gradnji i brodogradnji i, koliko je poznato, nema negativnih ekoloških utjecaja. Isti je sustav aktivne katodne antikorozivne zaštite primijenjen na kontejnerskom terminalu u luci Ploče koji je pušten u promet 2010. - objasnila je Deša Rathman.
Stručnjaci za more ipak ističu da je aluminij u visokim koncentracijama svakako toksičan. Osim što ugrožava prehrambeni lanac morskih organizama, velike količine aluminija opasne su i za ljude, budući da je riječ o uskom i plitkom morskom pojasu.
- Aluminij je inače u manjim koncentracijama stalno prisutan u moru i kao takav nije opasan za morske organizme. Ima ga u većoj koncentraciji u Mediteranu nego, primjerice, u Pacifiku, a pretpostavlja se da je to zbog unosa saharskog pijeska u Mediteran kišama - smatra poznati stručnjak za more i morsko ribarstvo iz Centra za studije mora dr. Alen Soldo.
- Ipak, problem aluminija može biti u slučaju kiselijih voda pri nižem pH, ali, na sreću, to je uglavnom vezano uz kopnene vode jer je more lužnato, tako da je toksično djelovanje aluminija u moru značajno smanjeno. Neka istraživanja utjecaja aluminijskih anoda na lučke instalacije već su provođena, primjerice, u francuskim ili engleskim lukama, te nisu otkriveni značajni toksični utjecaji na more, sediment, pa ni na akumulaciju aluminija u školjkašima, koji filtriraju tu vodu.
Doduše, ta su istraživanja provedena u kraćem razdoblju, tako da je zaključak bio da se analize moraju raditi u duljem proteku vremena da bi se preciznije odredilo djelovanje aluminijske anodne zaštite na morski ekosustav - zaključio je dr. Soldo.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr