• hr
  • en
  • de
  • it

Mladi pomorci uče na 3D simulatoru

Ući u strojarnicu broda san je svakog budućeg pomorca, a učenici Pomorske škole u Splitu mogu to učiniti i prije zahvaljujući 3D tehnologiji.
To je tek dio suvremene opreme te srednje škole koja, uz redovite polaznike, školuje i odrasle pa godišnje s diplomom iz klupa iziđe 380 ljudi. Kako bi budući pomorci stekli još bolja teoretska, ali i praktična znanja, dosadašnji kabineti, učionice i radionice opremit će se i ostalim modernim instrumentima.
- Projekt vrijedan 10 milijuna kuna, s 85 posto financira Europska unija, a ostatak će osigurati Splitsko-dalmatinska županija - kaže Dragan Pavelin, ravnatelj škole, te dodaje:
- Modernizacija obrazovnih kapaciteta, kao i uvođenje modernih radionica i praktikuma za stručno obrazovanje tehnološki modernijim strojevima i pomagalima, ciljevi su našeg projekta. Full mission simulator upravljat će 3D sustavom strojarnice i svih brodskih sustava koji su u nadležnosti održavanja i upravljanja časnicima stroja.
Ravnatelj najavljuje osnivanje Centra za izobrazbu pomoraca s opremom za spašavanje sukladno STCW konvenciji. Sve je to potrebno za suvremene zahtjeve obrazovanja, jer je 1999. "umirovljen" školski brod, a vijek trajanja tijekom godina nadmašila je i ostala oprema.
Jedan od najvažnijih dijelova školovanja svakako je praksa na strojevima, opremi i simulatorima koji što realnije trebaju prikazati situacije s kojima će se u praksi susretati ili se već susreću pomorci.
- Učenici koji vole ovaj poziv, a takvih je svake godine sve više, prije praktičnog dijela u pravom brodu, u školi već prolaze praktični dio u radionicama - ističe Danijela Ćopo, profesorica koja je u radionicama i kabinetima obrazovala mnoge generacije učenika, a odnedavno ima zvanje mentora.
- Nova oprema nama profesorima će omogućiti napredovanje i profesionalno usavršavanje, kao i prebacivanje težišta rada s problema u održavanju stare opreme i prikaza teoretskih mogućnosti određenih strojeva na opremu. Time će se omogućiti metode rada sukladno planu i programu, kao i stjecanje vještina rada s pokaznom opremom, brodostrojarskim simulatorom - kaže prof. Ćopo.  

Ugostili ‘posade'
Pomorska škola bila je domaćin i 13. državnom natjecanju učenika u strukovnoj disciplini tehničar za brodostrojarstvo. Osim osnovnih zanimanja brodostrojara, nautičara, tehničara za logistiku i špediciju, učenici stječu dopunsku osposobljenost iz nekoliko područja, od temeljne sigurnosti, upravljanja gašenja požara, prve pomoći do rukovanja brodicom za spašavanje. Osim toga, škola ima opremljene najsuvremenije kabinete iz područja hidraulike i pneumatike, automatizacije, elektrotehnike i elektronike, pomoćnih strojeva i upravljanja brodskim sustavima uz podršku najnovije 3D tehnike.

Od makinje do klime
Full mission simulator sastoji se od hardvera: konzola upravljanja glavnim strojem, rada pumpi, ventilatora, brodske ledenice, parnih kotlova, uređaja za klimatizaciju i ventilaciju, uređaja za spaljivanje otpadaka, sustava za pripremu goriva, sustava za pročišćavanje otpadnih voda, uređaja za pročišćavanje zauljenih voda, uređaja za proizvodnju slatke i pitke vode, kormilarskih uređaja, hidrauličkih brodskih sustava, simulacije upravljanja brodskom dizelskom elektranom, daljinskim upravljanjem i automatizacijom glavnog stroja.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr