• hr
  • en
  • de
  • it

Ministar Veljko Ostojić na radionici s ADAC-om u Rovinju i u posjetu Buzetu

Ministar turizma Veljko Ostojić otvorio je danas radni sastanak između predstavnika hrvatskog turističkog sektora i njemačkog autokluba ADAC, na čelu s potpredsjednikom za turizam, Maxom Stichom. Ovom je prilikom Ministar istaknuo odličnu suradnju s ADAC-om te ponovio dobre rezultate turističkog prometa s njemačkog tržišta, koji u prvih deset mjeseci u ukupnim noćenjima bilježe udio od 21,63 posto.

„Iz Njemačke smo u prvih deset mjeseci ove godine zabilježili gotovo 15 milijuna noćenja, što je 13,5 posto više lani, odnosno 1,9 milijuna dolazaka, a dobrim rezultatima doprinijela je i suradnja s ADAC-om te kvalitetno informiranje gostiju. Važna za njemačke turiste je i informacija da će PDV za plovila za sport i razonodu koja se stavljaju u carinski postupak puštanja u slobodan promet do 31. svibnja 2013. godine, a koja su prethodno bila u postupku privremenog uvoza, iznositi 5 posto“, istaknuo je Ostojić.

Potpredsjednik ADAC-a za turizam Stich istaknuo je kako su njemački turisti prepoznali uspješan turistički razvoj Hrvatske, koja je danas peta najomiljenija destinacija za njemačke turiste.

„Ovom su radionicom predstavnici ADAC-a prezentirali profil njemačkih gostiju te njihove želje detektirane u istraživanjima, primjerice onu da se njemački gosti prije putovanja vole pripremiti, pri čemu je bitna suradnja ADAC-a i hrvatskog turističkog sektora. O ključnim porukama s radnog sastanka biti će informirano i 18 milijuna članova ADAC-a, kojima je posebno interesantan kamping segment, inače prema ADAC-u visoko ocijenjen, te segment nautike, u kojem je Hrvatska prepoznata kao idealna destinacija, premda ima još puno prostora za razvoj, posebno u dijelu pružanja kvalitetnih informacija“, naglasio je Stich.

Nakon otvaranja radnog dijela sastanka, ministar Ostojić i potpredsjednik ADAC-a Stich održali su sastanak s istarskim županom Ivanom Jakovčićem te gradonačelnikom Rovinja Giovannijem Sponzom. Župan Jakovčić naglasio je da je u ovo vrijeme krize vidljiva važnost turizma za gospodarstvo.

„Hrvatski turizam konkurira na svjetskom tržištu, a za dodatno jačanje konkurentnosti nužno je privatnom sektoru osigurati okvir za investicije, kako u hotelijerstvu i ugostiteljstvu, tako i za nove proizvode, kao što je golf“, rekao je Jakovčić.

Ministar Ostojić potom se uputio prema Buzetu, gdje su ga gradonačelnik Valter Flego i predstavnici gradske turističke zajednice upoznali s aktualnim projektima. Ministar je tom prilikom istaknuo kako je Buzet lijepi primjer na nacionalnom, ali i širem nivou kako kvalitetnim i preciznim pozicioniranjem postići atraktivnost.

„Buzet je prepoznatljiv kao grad tartufa, ali u zadnje vrijeme i kao destinacija za sportove na otvorenom. Dokaz tome je i niz priznanja, koja mogu poslužiti kao primjer i turistički bogatijim destinacijama. Buzet može biti i primjer za uspješno povlačenje sredstava iz fondova Europske Unije“, istaknuo je ministar.

Gradonačelnik Flego istaknuo je kako je uspjeh Buzeta, u turističkom smislu, posljedica jasno zacrtanih ciljeva i marljivog rada.

„U posljednjih 10 godina imamo 500 posto više gostiju, što možemo zahvaliti, između ostalog, i kvalitetnim projektima. Naš fokus posljednjih godina bili su fondovi Europske Unije te smo dio svojih projekata realizirali upravo uz pomoć tih sredstava. Nastavit ćemo s apliciranjem projekata za sredstva iz Europske Unije, a neki od njih već su spremni.“, naglasio je Flego.

Ovom prilikom, ministar je s gradonačelnikom posjetio novootvoreni boutique hotel „Vela vrata“, razgledao avanturističke atrakcije projekta Buzet Outdoor te posjetio Showroom Natura tartufi.

Izvor: www.mint.hr