• hr
  • en
  • de
  • it

Meri Matešić trese se stolica jer nije potrošila 4,5 milijuna kuna

Jedan od njezinih »propusta« je i to što nisu riješeni ugovori direktora deset predstavništava HTZ-a u svijetu. Matešić je na funkciju stupila u listopadu 2012.

Za Meri Matešić , direktoricu Hrvatske turističke zajednice (HTZ), danas je »dan D«, odnosno dan odluke ostaje li na čelnom mjestu nacionalne turističke organizacije ili ne. Naime, danas se održava sjednica Turističkog vijeća na kojoj je jedna od točaka prihvaćanje Izvješća o ostvarenju Programa rada i financijskom poslovanju o čijem prihvaćanju, odnosno odbijanju, ovisi i ostanak Matešić na mjestu direktorice HTZ-a. Prema nekim informacijama, čini se da je smjena direktorice prilično sigurna stvar.
O tome da joj je fotelja nesigurna, otvorenije se počelo govoriti na turističkom sajmu u Berlinu proteklog tjedna, kada se od nekih članova Vijeća moglo čuti otvorene kritike na njeno Izvješće, odnosno na to što je Glavni ured proteklih godina radio, odnosno nije odradio.
Spominjalo se tako neprovođenje takozvane viralne kampanje za koju je bilo osigurano 4,5 milijuna kuna, a nije potrošeno ni kune. Sama je Matešić kazala kako viralna kampanja nije okosnica promidžbe ni jedne nacionalne turističke organizacije te odgovarajući na to da nije uspostavljen jedinstveni registracijski sustav, kazala kako ga HTZ po zakonu ni ne smije uspostaviti jer se radi o komercijalnoj djelatnosti.
Nakon berlinske turističke burze, o najavama smjene direktorice HTZ-a oglasio se i Goran Beus Richembergh (HNS), predsjednik Saborskog odbora za turizam, koji je na svom facebook profilu napisao kako »nagađanja o smjeni direktorice Glavnog ureda HTZ-a samo potkrepljuju rugalicu da će nam ministar turizma postati Bordas, a šef HTZ-a Dragičević«.
- Nadam se da su članovi Turističkoga vijeća HTZ-a svjesni i savjesni ljudi, naveo je Beus Richembergh osvrćući se na činjenicu da velik dio konzultantskih poslova, poput izrade Strateškog marketinškog plana hrvatskog turizma, ali i reorganizaciju HTZ-a, radi tvrtka Horwath consulting Miroslava Dragičevića , a izradu Strateškog marketing plana dobila je u partnerstvu sa španjolskom konzultantskom tvrtkom THR Eulogija Bordasa .
Beus Richembergh je inače i član Nadzornog odbora HTZ-a koje je već prihvatilo izvješće direktorice. O najavama smjene ministar turizma Darko Lorencin (IDS) za sada nije davao nikakvih konkretnijih komentara, ističući tek kako će se Vijeće imati priliku izjasniti na današnjoj sjednici.
Inače, aktualna direktorica HTZ-a na ovu je funkciju došla u listopadu 2012. godine u mandatu tadašnjeg ministra Veljka Ostojića te je na toj funkciji zamijenila »vječnog« Niku Bulića.
Prema nekima, Matešić se nakon Ostojićeva odlaska prošle godine, također nakon berlinske burze, našla na vjetrometini i nije se dovoljno dobro snašla na direktorskoj funkciji.
Iako je i rebalans proračuna kojim je 92 milijuna kuna prebačeno u ovu godinu, a i druge poteze, Vijeće do sada amenovalo. Jedan od »propusta« o kojima se govori u turističkim krugovima je i to što nisu riješeni ugovori direktora deset predstavništava HTZ-a u svijetu.

Kajin: Nije htjela plaćati sumnjive poslove
Nezavisni saborski zastupnik Damir Kajin rekao je jučer da iza smjene direktorice Matešić stoji namjera da se »ovlada sa 70 do 80 milijuna proračuna HTZ-a preko konzultantskih tvrtki«.
- Tvrtke THR iz Barcelone i Horwath Consulting stalno dobivaju poslove na natječajima HTZ-a i jako dobro komuniciraju s ekipom iz Istre. Priča počinje počinje smjenom Nike Bulića koji nije bio sklon nekim muljatorima i nije im davao lovu koja se tražila. Nakon toga je postavljena Matešić, ali budući da je i ona odbila neka financiranja doživjela je sudbinu sličnu Bulićevoj, rekao je Kajin na konferenciji za novinare. Dodao je da je direktor THR-a Eulogio Bordas za HTZ pripremio novu sistematizaciju, koju HTZ nije ni naručio, a kojom se Matešićeva degradira na operativnu direktoricu koja nema utjecaja na na financije. (Z.C.)

Izvor: www.novilist.hr