• hr
  • en
  • de
  • it

Liste tehnološkog viška u 3. maju počinju se pripremati za 20-ak dana

Trećemajcima ostaje njihov Kolektivni ugovor na snazi do trenutka dok se ne ispregovara i potpiše novi kolektivni na razini Uljanik grupe. Sve odredbe kojim se reguliraju prava i obveze, kako poslodavca, tako i radnika ostale su nepromjenjene izuzev dva članka koji su regulirali pitanje otpremnina. Ti su članci »izbačeni« van, pa će se otpremine za prekobrojne trećemajce, njih oko 400, do konca 2014. godine regulirati prema uvjetima i kriterijima iz Sporazuma o otpreminama kojeg je Uljanik grupa nedavno potpisala sa svojim, pulskim sindikatima te Sindikatom Istre i Kvarnera, a od utorka svoj su pečat i potpis stavili i većinski trećemajski Sindikat metalaca te Sindikat »3. maja«.
Rezultat je to pregovora između sindikata i Uljanik grupe oko trećemajskog Kolektivnog ugovora koji su okončani u svega dvije runde sastanaka. Predstavnik Uljanik grupe i direktor nove tvrtke Uljanik-Poslovno informacijski sistemi Hrvoje Markulinčić je sam konstatirao da su pregovori okončani u »konstruktivno kratkom roku«. Počeli su, naime, prošli tjedan, a već u utorak organizirana je manja svečanost potpisivanja ovog, 3. aneksa Kolektivnom ugovoru. Potpise na ovaj aneks, kojim se produljuje njegovo trajanje, stavili su predsjednik Uprave »3. maja« Zdravko Pliško, član Uprave Predrag Božanić, a ispred Uljanik grupe Hrvoje Markulinčić. Sa strane sindikata potpisali su glavni povjerenik SMH-a Juraj Šoljić, predsjednik Sindikata »3. maja« Željko Maričić te povjerenik SiK-a u »3. maju« Vedran Sabljak. Prije aneksiranja Kolektivnog, Šoljić i Maričić stavili su svoje nedostajuće potpise na Sporazum o otpreminama.
Predstavnik Uljanik grupe Hrvoje Markulinčić naglasio je kako je ovime učinjen još jedan važan korak u integraciji pulskog i riječkog brodograđevnog sustava, prije svega u izjednačavanju prava onih radnika koji će se u njihovom restrukturiranju naći na listi kao tehnološki višak. Markulinčić je dodao kako je Uljanik grupi bio cilj da »najranjivijem« dijelu radništva koji će ostati bez posla, a to se prije svega odnosi na one koji još nemaju uvjete za prijevremenu mirovinu, osigurati ekvivalent mjesečnih primanja za narednih godinu i pol do dvije dana.
- U pregovorima sa sindikatima tu smo ljestvicu otpremnina još malo podignuli, istaknuo je Markulinčić.
Glavni povjerenik SMH-a u »3. maju« Juraj Šoljić prokomentirao je postignuti dogovor kao dobru osnovu za daljnji socijalni dijalog unutar Uljanik grupe, ali je i istaknuo kako su ovime »tek na pola puta«. Šoljić je, naime, najavio je da će za nekoliko dana trećemajski sindikati dostaviti Uljanik grupi prijedlog Socijalnog sporazuma, što je jedna od obligacija iz privatizacijskog ugovora za »3. maj«.
Na upit novinara, Markulinčić je kazao kako su upravo ovih dana u pulskim društvima Uljanik grupe napravljene liste tehnološkog viška ljudi i poslane tamošnjim radničkim vijećima na očitovanje. Sa pulske lokacije morat će otići još oko 200 radnika dok ih je dosad, kroz poticajne otpremine, zbrinuto oko 60. Markulinčić je najavio da će kroz 15 do 20 dana isti proces započeti u »3. maju«.

Izvor: www.novilist.hr