• hr
  • en
  • de
  • it

Kruzeri na kursu za Stinice: Lučkoj upravi 300.000 eura za studiju za novu luku

Lučka uprava Split može se pohvaliti time da je jedina lučka uprava u Hrvatskoj koja je ove godine dobila priznanje Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture za doprinos razvitku pomorskoga gospodarstva. No, u Lučkoj upravi ne spavaju na lovorikama.
Nedavno su joj prvi put odobrena financijska sredstva iz europskih fondova, i to oko 300 tisuća eura, što će se većinom potrošiti za izradu studije izvedivosti za buduću luku na Stinicama, kao i za izradu studije izvodljivosti budućeg putničkog terminala na lukobranu Gradske luke.

Europsko sufinanciranje

Dakle, ne samo da će 2014. godina biti obilježena početkom izgradnje vanjskih vezova, nego i konkretnijim pripremanjem projekta potpuno nove luke za velike trajekte, ro-ro brodove i kruzere na Stinicama. Riječ je o velikom projektu čiju će opravdanost, sukladno danim parametrima iz Lučke uprave, (pr)ocijeniti stručnjaci financirani iz EU-a. Ako kažu da gradnja nove luke ima smisla, u Lučkoj upravi Split mogu računati i na europsko sufinanciranje tog posla stoljeća, kako mu se već tepa u splitskim pomorskim krugovima. Milan Blaževski, ravnatelj Lučke uprave Split, zadovoljan je što su ustanovi koju vodi prije nekoliko dana odobrena financijska sredstva EU-a za dvije složene studije izvedivosti.

- Gradnja vanjskih vezova za kruzere u Gradskoj luci samo je dio priče dugoročnog logističkog vezivanja kruzera uz Split. Kruzeri su do sada, naime, u našem gradu boravili samo nekoliko sati.

O pravom kruzing-turizmu možemo govoriti tek kad budemo imali novu infrastrukturu, odnosno matičnu luku za kruzere na Stinicama. Kruzeri bi se u Splitu mogli opskrbljivati gorivom, hranom, vodom, pa čak i strujom - mislim na "cold iron", te izmjenjivati putnike i posadu. To je strateški projekt u kojem valja doći do suglasnosti svih sudionika, od Lučke uprave, lokalne zajednice i lokalne vlasti, do nadležnih ministarstava i Vlade - kaže ravnatelj Lučke uprave Blaževski, najavljujući tako konkretne korake u realizaciji projekta matične luke, što bi zauvijek moglo promijeniti lice sjevernog dijela Splita - nabolje, dakako.

Umjesto neiskorištenog prostora, gledali bismo brodove koji bi Splitu, ali i okolnim gradovima i općinama, donosili novi prihod. Budući da se očekuje početak izgradnje vanjskih vezova uz Gradsku luku, već sada se izrađuju planovi o budućim sadržajima putničkog terminala koji bi se gradio na lukobranu.

Schengen na lukobranu

- Osim komercijalnih sadržaja, terminal će imati prostore za rad policije i carine. Dakle, tu će biti schengenski granični prijelaz, koji kao takav mora zadovoljavati standarde EU-a vezane uz uređenje prostora i opremu - objašnjava Blaževski.

Prema svemu sudeći, splitska Lučka uprava ozbiljno je zakoračila u 21. stoljeće.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr