• hr
  • en
  • de
  • it

Kraj drame u Sjevernoj luci: pomorci s turskog broda izborili svoje 32.000 USD

Za razliku od ukrajinskih i pakistanskih pomoraca s broda "Lucky Ned" koji zbog svoje zakasnjele reakcije na sidrištu ispred Ploča još uvijek čekaju isplatu više od 100 tisuća dolara koliko im za zaostale plaće duguje grčki brodovlasnik, mješovita posada turskog broda "My Rose", tijekom nedavnog boravka u splitskoj Sjevernoj luci, uz pomoć Romana Perića, inspektora Međunarodne organizacije transportnih radnika (ITF), uspjela se izboriti za svoja zarađena primanja i normalnije uvjete života i rada na palubi.
Kako doznajemo, 11 pomoraca iz Ukrajine, Azerbajdžana i Gruzije s broda kojim upravlja "Viramarine Denizcilik" iz Istanbula uputilo je apel za pomoć pri naplati 32 tisuće dolara zaostalih plaća, nakon čega je ITF-ov inspektor utvrdio vrlo loše uvjete života na brodu. U kuhinji nije bilo dovoljno hrane, posada je za piće i higijenske potrebe koristila zagađenu vodu, insekti su uzrokovali infekcije, dokumenti su bili netočni, a radna sigurnost - loša.
Posada je očito bila dobro informirana o svojim pravima, jer su pozvali pomoć u trenutku kada su štive "My Rosea" bile pune tereta, starog željeza namijenjenog turskim željezarama, a brod izgrađen 1978. godine u Japanu bio je spreman za isplovljavanje. Inspektor Perić obavijestio je lučke vlasti, koje su zabranile isplovljavanje broda na koji je stigao sanitarni inspektor.
Epilog je bio očekivan - Turci su odmah poslali svog predstavnika u Split kako bi tijekom pregovora pokušao riješiti nastalu situaciju. Budući da je teret već bio ukrcan, zastupnik kompanije pristao je da se odmah isplate sva dugovanja pomorcima i da se sedam članova posade iskrca s broda i vrati svojim kućama.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr