• hr
  • en
  • de
  • it

Koncesija za privezište na Istu istekla, a do nove se ne može

Nelogične izmjene Zakona o pomorskom dobru te još nekih uredbi glavni je razlog sada nedefiniranoj situaciji oko priveza brodova na otoku Istu, a u vrlo sličnoj situaciji je i lučica u Brbinju. Naime, prije osam godina, jednom uredbom nadležnog ministarstva, ukinuto je postojanje privezišta u lučicama do 10 vezova. Ostavljena je kategorija određenih tipova luka te sidrišta, a to je potom stavljeno i u Zakon o pomorstvu.
Išćani su se neki dan pobunili jer je mjesnoj Poljoprivrednoj zadruzi, kojoj je izgleda prihod od koncesije na privezište bio vrlo značajan, prošle godine istekla koncesija, a novu ne mogu dobiti. Okrivili su županijske službe da im onemogućavaju rad, a u Upravnom odjelu za more i turizam kažu da je ova situacija posljedica izmjena propisa.
- Nismo nikada radili protiv zakona, a nećemo ni sad. Zadarska županija više naprosto ne može dati koncesiju na privezište. Po Prostornom planu grada Zadra, u dijelu koji se odnosi na Ist, navedeno je da su tu luka nautičkog turizma i jedno sidrište. Za sidrište je natječaj u toku, a za luku je dugo trajao žalbeni postupak pa je tek sad ponovno raspisan natječaj. Kad će to biti okončano, kad će Županijska skupština i u konačnici Ministarstvo donijeti odluku, izvan je naše moći - kaže pročelnik Jerolim Uroda.
Naime, od promjene Zakona o pomorstvu gotovo sve te male luke prešle su u nadležnost županijske lučke uprave, a privezišta su "ispala" iz zakona pa se ti vezovi ne mogu koncesionirati.
- Slična je situacija i u Brbinju, i tamo je za luku nautičkog turizma potrebno najprije odrediti obuhvat pomorskog dobra, pa to upisati u zemljišne knjige i tek onda ići u koncesioniranje. Procedura je duga i komplicirana, a mi smo upozoravali da će to izazvati brojne probleme u praksi, no ovako je sada prihvaćeno - kaže Uroda.
U mjestima u kojima je Županijska lučka uprava preuzela luke prošle se godine radilo nekim mješovitim sustavom, formalno je sve prešlo ne ŽLU, a u stvarnosti su radila mjesna komunalna društva. Sada ni to više nije moguće, nego sve mora ići preko ŽLU-a, a mjesnoj vlasti ostaje 30 posto od ubrane pristojbe za vezove.

Nautičarima besplatni vez
U Istu i Brbinju sada nema koncesionara, što znači da nitko ne brine o standardu luka, ali nitko ni ne ubire novac od priveza. Nautičare koji će ovog ljeta tamo pristajati vjerojatno će iznenaditi besplatni vez, neki će možda zbog toga potrošiti koju kunu više u mjesnoj konobi.

 Izvor: www.slobodnadalmacija.hr