• hr
  • en
  • de
  • it

Koncept superjahte riječke tvrtke u finalu međunarodnog natjecanja za dizajn

Danas, kada se nalazimo u konkurenciji sa prestižnim imenima u svijetu jaht-dizajna, poput Tony Castro-a, ambicije su nam i proizvesti CM42 u RH, što bi bila kruna našem poslovanju" - istaknuo je direktor tvrtke AITAC, Marijan Lorencin

Riječka tvrtka AITAC d.o.o. za projektiranje i dizajn brodova, u suradnji s mladim hrvatskim dizajnerom Valdijem Knapićem, osmislila je koncept 45-metarske super jahte "CM42" koji je trenutno u konkurenciji za prestižnu IYA 2014 ("The International Yacht & Aviation Awards 2014") nagradu.
IYA je jedna u nizu godišnjih nagrada koje dodjeljuje vodeći engleski časopis za dizajn luksuznih interijera "design-et-al". S fokusom na jahte i avijaciju, IYA broji nekoliko kategorija u kojima se mogu prijaviti projekti različitog stupnja dovršenosti, a nositelji istih mogu biti dizajneri, inženjeri brodogradnje, brodogradilišta, zrakoplovne kompanije kao i multidisciplinarni-stručni timovi.
- Ideja o suradnji s Valdijem, nastala je zapravo iz našeg dosadašnjeg iskustva na projektiranju jahti, gdje je vječni sraz i kompromis između dizajnera i inženjera koji koncept moraju pretvoriti u opipljiv proizvod. Cilj nam je bio uključiti dizajnera u vlastiti inženjerski tim kako bi u ranoj fazi projekta došli do inteligentnijih i konstruktivnijih rješenja. Osim toga, kao inženjeri i sami smo iskusili kako je zapravo teško probiti se na međunarodnom tržištu. Na ovaj način htjeli smo dati šansu mladom, hrvatskom dizajneru i poduprijeti ga u razvoju, što se pokazalo uspješnim već kod prve suradnje na projektu CM42" - objasnio je direktor AITAC-a Marijan Lorencin .
- Projekt CM42 prijavili smo u kategoriji koncepta jahti iznad 30 metara. Naravno da nismo radili projekt radi natjecanja, već je sama IYA 2014 došla sasvim usputno. Kada smo započeli s projektom, prije 6 mjeseci, osnovna ideja bila je vlastiti razvojni projekt jahte u kojem ćemo kroz sve faze projektiranja objediniti projekt kao cjelinu, budući smo do sada uglavnom radili na projektima za naručitelje i to u određenim fazama projekta. Danas, kada se nalazimo u konkurenciji sa prestižnim imenima u svijetu jaht-dizajna, poput Tony Castro-a, ambicije su nam i proizvesti CM42 u RH, što bi bila kruna našem poslovanju" - istaknuo je Lorencin.
- Dizajn 45,2 metarski duge jahte CM42 u potpunosti je izrađen u CATIA v5 alatu. Interno ju zovemo jahata s karakterom zbog snažnog i agresivnog izgleda te odvažnih linija na prvi pogled. Drugi pak pogled, otkriva onaj pravi karakter koji se krije iza CM42 - oštar, sofisiticiran i impresivan. Aeordinamičan dizajn nadgrađa naglašava osnovnu značajku trupa. Otvori u pramčanom dijelu trupa inspirirani su škrgama morskog psa dok linija koja okružuje nadgrađe svojevrsno oponaša mačji skok. Četiri prostrane palube omogućuju luksuzan i udoban interijer. Osim luksuznog apartmana za vlasnika, CM42 posjeduje 4 komforne kabine za smještaj ukupno 10 osoba te odvojene kapacitete za smještaj 6-člane posade. Glavna misao vodilja bila je hrabar dizajn koji se uspio izdići nad konevencionalnim, a opet ostati u granicama realnog, izbjegavajući futuristički klišeje - još jedne teoretske vježbe zarobljene u ladici koncepata" - dodao je dizajner Valdi Knapić .
Proglašenje pobjednika i dodjela IYA 2014 nagrada održat će se na svečanoj ceremoniji 9. svibnja u The Hurlingham Club u Londonu, na kojoj će prisustvovati i predstavnici AITAC-a. Za razliku od ostalih sličnih nagrada, pobjednike biraju stručnjaci iz industrije, klijenti i kupci koji odabiru svog favorita među finalistima putem online glasovanja. Pobjedničkom projektu IYA osigurava 12 mjeseci daljnjeg međunarodnog publiciteta kroz vlastite promo-kanale.

Izvor: www.novilist.hr