• hr
  • en
  • de
  • it

Kad se nešto dogodi, turistima je drago što imaju svoju policiju

Kad je češka policija tražila službenike koji bi željeli tijekom ljeta pomagati hrvatskim kolegama i koji poznaju hrvatski jezik, odmah sam se javila. Željela sam provjeriti kako kotira moj samouki hrvatski naučen još u djetinjstvu na ljetovanjima po Istri u konkurenciji onoga koji se uči na tečajevima. Kao što vidite, prošla sam... Šestu godinu sam na ispomoći kolegama u Hrvatskoj i mogu vam reći da je to lijepo iskustvo. Prve dvije godine bila sam u Omišu, a ovo je već četvrto ljeto u Šibeniku.

Sjajni dojmovi
Pripovijeda tako češka policajka Ivana Černakova dok šetamo rivom u društvu dvojice njezinih kolega, hrvatskog i makedonskog. Jedan je Tomislav Bljajić, načelnik Policijske postaje Šibenik i ispostave Primošten, a drugi Dragan Sazdovski, glavni inspektor u krim-policiji u Skoplju. Za razliku od Ivane, Draganu je ovo prvi boravak u Šibeniku i uopće Hrvatskoj. Početni su dojmovi sjajni. Impresioniran je, veli, ljepotom stare gradske jezgre i kolegijalnim gostoprimstvom. Sretan je, priznaje, što će svoj 19-godišnji radni staž, u kojem je prošao sve faze od pozornika do inspektora, upotpuniti novim, zanimljivim iskustvom. I domaćin, načelnik Bljajić, zadovoljan je suradnjom sa stranim kolegama.
- Njihova zadaća sastoji se u tome da pomažu našim policajcima u svakodnevnim poslovima i olakšavaju komunikaciju sa sunarodnjacima koji ljetuju na našem području. Naravno, ne treba zaboraviti ni njihovu ulogu u prevenciji kaznenih djela i prekršaja, kao i u unaprjeđenju sigurnosti prometa - referira prvi čovjek PP Šibenik.
Zamjetno je da Šibenčanima upada u oko različitost Ivanine službene odore od one koju su navikli vidjeti na šibenskim policajkama. Nekolicina je radoznalo promotrila i Draganovu značku na prsima. Zanimljivo, no upravo ti karakteristični detalji turistima iz njihovih zemalja ulijevaju dozu sigurnosti i osjećaj olakšanja, posebno dogode li se izvanredne situacije. Ne moraju im ni prići. Dovoljno je saznanje da su tu.
- Nedavno sam posjetila u bolnici jedan bračni par iz Češke koji je imao prometnu nesreću. Pripadaju generaciji koja nije učila strane jezike pa im je bilo nemoguće sporazumjeti se s liječnicima. Kad su me vidjeli, gospođa me je oduševljeno zagrlila i odahnula. Na sreću, njezin je suprug tek lakše ozlijedio nogu pa je procedura bila jednostavnija. Ipak, kada se takvo što dogodi, ljudima je drago što imaju nekog svoga pri ruci - veli Ivana.   Njezino mišljenje dijeli i Dragan.

Partnerski odnosi
- Znate kako je, susret u stranoj zemlji uvijek izaziva dodatne emocije, a u slučaju prometnih nesreća ili nepredvidljivih događaja imati nekog svoga na čiju pomoć možeš računati više je nego dragocjeno. Čovjeku se čini kao da je riješio pola problema. Zato su ovakvi partnerski odnosi policija za svaku pohvalu - iskreno će makedonski policajac.
Nije prošlo dugo, a već smo bili na trilateralnoj policijskoj prijateljskoj kavi...

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr