• hr
  • en
  • de
  • it

Joško Berket: Ulažemo 26 milijuna eura i otvaramo 200 radnih mjesta

Dodjelom koncesije na rok od 30 godina, koju je bivšem kaštelanskom gradonačelniku Jošku Berketu za njegovu "Marinu Kaštela" prošlog tjedna dala Vlada RH, stvoreni su uvjeti za završetak započetih investicija, a Berket kaže da je to veliki zamašnjak za Kaštela i kaštelanski turizam. Koncesijom koju je dala Vlada RH prestaje vrijediti županijska koncesija koja bi trajala još četiri godine.
- "Marina Kaštela" planirana je i izgrađena prema važećem Prostornom planu Županije splitsko-dalmatinske i Generalnom urbanističkom planu grada Kaštela iz 2006. godine, s važećom županijskom koncesijom iz 2005. i Studijom utjecaja na okoliš, no sve do prije dva mjeseca bez određene granice pomorskog dobra. Ovo je zasigurno vrlo značajno, kako za moju obitelj, tako i za naš grad. Državna koncesija nije bezuvjetna, ona podrazumijeva završetak već započetih investicija teških oko 14 milijuna eura, te izgradnju i završetak marine, u vrijednosti od 12 milijuna eura.
Stipendije darovitima Hrvatskoj Vladi
Oosim obveze plaćanja godišnje koncesije, trebamo dati bankovno jamstvo za investiciju i bjanko zadužnice da će sve biti izvedeno - kazao je Berket osvrćući se na važnost cijelog projekta.
- Za naš grad ovo je jamstvo da će ovdje biti jedna stabilna tvrtka koja će, osim ispunjavanja svih zakonskih obveza, biti nositelj kaštelanskog turizma. Nastavit ćemo i nadalje s društveno odgovornim ponašanjem prema lokalnoj zajednici, kao i sa sponzoriranjem kaštelanskog sporta, kulture i stipendiranjem darovite djece - dodaje Berket.
Naime, prema investicijskom planu koji je prihvatila Vlada RH, u sklopu "Marine Kaštela" slijedi izgradnja 33-metarskog zatvorenog bazena koji će u većem dijelu godine biti i gradski bazen namijenjen javnosti, odnosno građanima, potom jedriličarski klub koji su dužni izgraditi i staviti na raspolaganje javnosti, jer tako stoji u lokacijskoj dozvoli. Izgradit će se i obalni zid u servisnoj zoni, riva za novi travel lift, cjelokupni sustav odvodnje otpadnih i fekalnih voda u sustav EKO-Kaštelanski zaljev (za sada jedina marina na Jadranu), hangari za servisiranje jahti, uređenje oborinskog kanala zajedno s Hrvatskim vodama, i to uz staro odlagalište šljake, te izgradnja ugostiteljskih objekata s hotelom.
- Sve su to ozbiljni i skupi projekti, ali s 30-godišnjom koncesijom daje nam se i sigurnost. Moram napomenuti da sve to nakon isteka koncesije postaje vlasništvo Republike Hrvatske. Uza sve to, prilikom izgradnje, ali i u sutrašnjem radu, sigurno ćemo otvoriti nova radna mjesta, u prvoj fazi oko 60, a kad sve bude ostvareno, zajedno s novim servisom brodova i ostalim sadržajima u najmu na prostoru "Adriachema" i oko 200 radnih mjesta - veli Berket, navodeći kako je do sada "Marina Kaštela" osam godina uredno plaćala županijsku koncesiju oko 700 tisuća kuna godišnje, a po novoj se državnoj koncesiji prema važećem GUP-u zbog korištenja većeg prostora, ali i planiranog većeg prihoda, taj iznos penje na oko 1,6 milijuna kuna godišnje.

Adriachemov prostor
- To je tri-četiri puta više od prosjeka ostalih marina na srednjem Jadranu. Složili smo se s prijedlogom Ministarstva mora o iznosu koncesije jer se uklapa u financijski plan ulaganja - dodaje Berket, zahvalan Ministarstvu mora i Vladi HR jer su, kako ističe, presjekli gordijski čvor i odredili granicu pomorskog dobra vodeći se interesom RH, čime su se stekli i uvjeti za nastavak ulaganja, izgradnju i završetak marine te davanje 30-godišnje koncesije.
Cijeli prostor na rubu odlagališta bivše tvornice "Jugovinil" dobit će veliku vrijednost, a istekom koncesije, kao što je kazano, sve postaje vlasništvo RH. Osim novih investicija u "Marini Kaštela", Berket je svoje poslovno carstvo proširio i na područje bivšega "Adriachema" i postao vlasnikom gotovo pola prostora. Na upit što tamo namjerava raditi, Berket odgovara:
- Imamo već desetke ozbiljnih upita za najam prostora na prostoru "Adriachema" koji smo kupili.
Riječ je o djelatnostima koji servisiraju nautički turizam, a s radom će se početi već nakon Nove godine. Osim naše osnovne djelatnosti servisiranja brodova, tvrtke koje bi došle zaposlile bi također oko 100 radnika, a siguran sam da će i mnogi zaposlenici bivšega "Adriachema" dobiti šansu da tu rade. Planira se, zaključuje Berket, i izgradnja nove prometnice kod trafostanice, a Grad Kaštela konačno će početi naplaćivati oko 1,2 milijuna kuna godišnje komunalne naknade.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr