• hr
  • en
  • de
  • it

Ivčević i Radica: Donose odluku o katamaranskim linijama, a nas nisu pitali

"Zgranuti" viješću koja je 6. kolovoza objavljena u "Slobodnoj Dalmaciji", o namjeri promjene katamaranske linije 9602 koja spaja otok Vis sa Splitom, prema kojoj bi katamaran na tom putu uskoro trebao pristajati i u luku Milna na otoku Braču, Tonka Ivčević (SDP) i Ivo Radica (HDZ), komiška gradonačelnica i viški gradonačelnik, uputili su zajedničko prosvjedno pismo Siniši Hajdašu Dončiću, ministru pomorstva, prometa i infrastrukture RH, a o tome su obavijestili i splitsko-dalmatinskog župana Zlatka Ževrnju.

- O ovoj se promjeni govori kao o "gotovoj stvari", Vlada RH će takvu odluku donijeti na svojoj sljedećoj sjednici, a nitko od mjerodavnih nije kontaktirao lokalne vlasti na otoku - rekao je na početku press-konferencije koju je u povodu toga i sazvao viški gradonačelnik Ivo Radica, te novinarima podijelio tekst prosvjednog pisma u kojem, među ostalim, stoji:

"Svjesni želja i potreba naših sugrađana, izražavamo duboko nezadovoljstvo predloženim promjenama jer one za otok Vis, koji je, kao što znate, sukladno Zakonu o otocima svrstan u prvu skupinu otoka kao nedovoljno razvijen i nerazvijen i za koji je uočeno da je jedan od važnijih uzroka depopulacije otoka neadekvatna prometna povezanost, znače još veću izolaciju i nazadovanje u gospodarskom, ljudskom i svakom drugom pogledu.

Brodari nezadovoljni uvjetima poslovanja, a nakon što su iste prihvatili i sukladno kojima su i dobili koncesiju, pokušavaju u dva navrata iste mijenjati.

Prvi se put pokušavalo direktnu liniju za Vis preusmjeriti preko Hvara, a sada preko Brača. Ovo je ‘poziv u pomoć' otoka Visa i 3,5 tisuća njegovih stanovnika koji se svim silama bore za vlastitu egzistenciju, a kako je svima, nadamo se, jasno da je svakodnevna kvalitetna poveznica s kopnom jedan od važnijih preduvjeta života na otoku, molimo Vas ne ukidajte ovim ljudima sigurnost, uskraćujući im direktnu brzobrodsku linija Vis-Split i obrnuto.

Produžavanjem putovanja (preko Milne) za još najmanje pola sata prema Splitu i iz Splita, brzobrodska linija gubi svoj smisao jer je brodska samo petnaestak minuta duža od toga. U zaštiti interesa naših otočana, spremni smo upotrijebiti sva demokratska sredstva ukoliko bude potrebno, a ako će se država spram otoka Visa postaviti maćehinski, neka nam kompletno ukine brzobrodsku liniju."

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr